Tatar z ryb - zdrowa alternatywa dla surowego mięsa
Ulubioną przekąskę Polaków można zrobić nie tylko z wołowiny, ale również z tuńczyka, łososia czy śledzia. Oto najlepsze przepisy dla fanów ryb.
Zdrowa i smaczna przekąska
Może być wykwitną przekąską na eleganckim przyjęciu albo lekką kolacją na co dzień. Tatar z ryby to danie, które jest świetną alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za surowym mięsem. Do przygotowania takiego dania można użyć wielu gatunków ryb, zarówno wędzonych, jak i surowych. Świetnie sprawdzi się łosoś, śledź, węgorz czy tuńczyk. Do tego dodatki, np. kiszone lub konserwowe warzywa, awokado, świeże zioła, grzyby, orzechy, nasiona i ziarna. Rybny tatar dostarcza wielu witamin, a przede wszystkim jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, których w naszej diecie jest wciąż za mało.
Tatar z łososiem i awokado
Składniki: 200 g łososia, 1 małe awokado, 1 łyżka kaparów, 2 małe ogórki kiszone, 1 dymka, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: łososia, ogórka i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Awokado obieramy i kroimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie straciło koloru. Wszystkie składniki, oprócz awokado, mieszamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kapary. Odstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły. Przy pomocy pierścienia do przekąsek układamy na talerzach porcję tatara. Zdejmujemy pierścień i na samym końcu dodajemy awokado.
Tatar ze śledzia
Składniki: 4 filety śledziowe, 2 kiszone ogórki, 2 małe upieczone buraki, 1/2 kwaśnego jabłka, 1 mała cebula, 1 ugotowane jajko, 1 łyżka kaparów, 1 łyżeczka musztardy, świeży koperek do posypania, sól i pieprz
Przygotowanie: śledzie, cebulę, jabłko i jajko kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy kapary, sól, pieprz, musztardę i posiekany koperek. Mieszamy. Buraka kroimy w cieniutkie plastry. Układamy na dnie pierścienia do przekąsek. Na buraki nakładamy porcję tatara. Zdejmujemy pierścień, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy.
Tatar z tuńczyka
*Składniki: *300 g filetów z surowego tuńczyka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 żółta papryka, 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach, 1 łyżka sezamu, 1 łyżeczka startego imbiru, świeży koperek lub posiekana kolendra do dekoracji, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: w miseczce mieszamy drobno pokrojonego tuńczyka z oliwą, sezamem, imbirem i przyprawami. Dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę, świeży koperek. Łyżką układamy małe porcje na talerzach. Podajemy ze świeżym pieczywem.