Sałatka szopska – przebój z Bułgarii
Sałatka szopska to tradycyjny bułgarski przysmak. Jej nazwa wywodzi się od wyrazu Szopi, którym określa mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. Sekret sałatki tkwi w świeżych warzywach i tradycyjnym owczym serze z solanki. Aby ją przygotować wystarczy trochę pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli i papryki. Warzywa wrzucamy do miski i posypujemy startym serem sirene. Ser niestety jest trudno dostępny w Polsce, można go jednak zastąpić innym białym serem z solanki. Sałatkę podaje się jako przystawkę, często w towarzystwie rakii.
Składniki: 3-4 pomidory, ogórek, 2 papryki, cebula, kawałek sera sirene, olej słonecznikowy lub oliwa.
Przygotowanie: warzywa należy opłukać i osuszyć. Cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Kroimy je w grubą kostkę. Polewamy olejem lub oliwą i posypujemy startym serem. Sałatkę można posypać natką pietruszki, posiekanymi orzechami włoskimi i udekorować oliwkami.