Caprese – w kolorach włoskiej flagi
Ojczyzną sałatki caprese są południowe Włochy, a dokładniej region Kampania. Do przygotowania tej sałatki potrzebne są właściwie dwa główne składniki – dojrzałe w słońcu, pachnące pomidory i ser mozzarella. Pomidory i ser kroi się w plastry i układa naprzemiennie na talerzu, udekorowanym listami świeżej bazylii. Całość należy obficie skropić oliwą z oliwek, octem balsamicznym i oprószyć pieprzem. To jedna z najprostszych sałatek. Nadaje się na przystawkę, lekki lunch lub kolację.
Składniki: 4 dojrzałe pomidory, 2 kulki sera mozzarella, pęczek bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie), świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: Pomidory należy umyć, osuszyć i pokroić na średniej grubości plastry. Ser także kroimy w plastry. Na talerzu układamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Na wierzchu listki bazylii. Całość polewamy oliwą, octem i doprawiamy pieprzem. Podajemy ze świeżą ciabattą lub grzankami.