Sałatkowe błędy, czyli jak psujemy sałatki
Sałatki i surówki to z założenia bardzo zdrowe i niskokaloryczne dania. Dlatego powinniśmy jeść je jak najczęściej. Dostarczają nam mnóstwa cennych witamin i pierwiastków, a poza tym ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
Jak nie zepsuć sałatki
Sałatki oraz surówki to z założenia bardzo zdrowe i niskokaloryczne dania. Dlatego powinniśmy jeść je jak najczęściej. Dostarczają nam mnóstwa cennych witamin i pierwiastków, a poza tym ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. To proste danie, panuje więc opinia, że może przygotować je każdy - nawet osoby, które nie najlepiej radzą sobie w kuchni. Tymczasem okazuje się, że wcale nie tak łatwo zrobić nie tylko smaczną, ale i zdrową sałatkę. Lista błędów, które popełniamy najczęściej tworząc te dania, jest całkiem długa.
Składniki nie do pary
Najbardziej znanym sałatkowym grzeszkiem jest oczywiście nieodpowiednie łączenie składników - np. przysłowiowe już wrzucanie do jednej miski ogórka i pomidora. Jednak zdaniem naszej ekspertki - Agaty Lewandowskiej z poradni Dietosfera, nie jest to najgorsza pomyłka.
- Prawdą jest, że związki obecne w świeżym ogórku, neutralizują witaminę C w pomidorze. Jednak w ciągu dnia możemy ją dostarczać organizmowi z wielu innych źródeł, a inne cenne substancje odżywcze z pomidora nadal znajdziemy w sałatce. Dlatego nie demonizowałabym tego połączenia. Jeśli lubimy jeść razem pomidora i ogórka, nie musimy z tego rezygnować - mówi dietetyk, Agata Lewandowska, która specjalnie dla naszych czytelników, przygotowała listę sałatkowych błędów, których powinnyśmy unikać.
Nadmiar majonezu
To jeden z najczęstszych i najpopularniejszych błędów jakie popełniają Polacy, komponując sałatki. Wiele osób w naszym kraju po prostu nie wyobraża sobie sałatki bez tego sosu. Mamy więc taką sytuację. Wrzucamy do miski zdrowe i niskokaloryczne warzywa, oceniamy więc danie jako dietetyczne. Jednak dodajemy do sałatki dużą ilość majonezu, a czasem wprost to z niego tworzymy bazę, do której warzywa są tylko dodatkiem. W efekcie jemy tłuste i bardzo kaloryczne danie. Tymczasem łyżka oliwy, sok z cytryny czy jogurt, zamiast majonezu, znacznie lepiej przysłużyłyby się sałatce, a przede wszystkim naszemu zdrowiu.
Długie przechowywanie
Surówki i sałatki najlepiej przygotowywać tuż przed podaniem. Pokrojone i wymieszane warzywa, po wielu godzinach w lodówce, a tym bardziej następnego dnia, nie tylko wyglądają nieapetycznie, ale też - na skutek działania enzymów i reakcji utleniania - tracą część wartościowych składników odżywczych. Jeśli zbyt długo przechowujemy sałatki z majonezem lub śmietaną - zwłaszcza w nieodpowiednich warunkach - ryzykujemy nawet zatruciem pokarmowym.
Za dużo soli
Większość Polaków na co dzień jada zbyt dużo soli. Bardzo chętnie dodajemy ją zwłaszcza do warzyw. Tymczasem jedną z zalet warzyw jest właśnie to, że zazwyczaj są ubogie w sód, co korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Niestety większość osób mocno soli warzywa, a tym samym i sałatki. Jeśli chcemy by nasza mieszanka warzywna faktycznie była zdrowa, użyjmy innych przypraw, by nadać jej odpowiedni aromat. Sięgnijmy po pieprz, czosnek i zioła, które zastąpią sól, a jednocześnie wniosą do dania, dodatkowe substancje korzystne dla zdrowia.
Nie tylko z puszki
Niewielki dodatek warzyw konserwowych, z pewnością sałatce nie zaszkodzi. Jednak część osób tworzy mieszanki, w których prawie wszystkie składniki pochodzą z puszki. Niestety nie są one równie wartościowe jak świeże. Część składników odżywczych z warzyw puszkowanych - np. potas, przechodzi bowiem do zalewy, którą usuwamy. Dodatkowo większość produktów w puszkach ma dość dużą zawartość sodu, a biorąc pod uwagę, że my też mamy skłonność do nadmiernego dosalania, tym bardziej powinniśmy ich unikać. Jeśli robimy sałatkę poza sezonem, gdy brakuje świeżych warzyw, sięgajmy po mrożone, które zachowują większość cennych substancji odżywczych.
Unikanie tłuszczu
Nadmiar majonezu to poważny błąd. Jednak przygotowywanie sałatek bez dodatku tłuszczu także nie jest polecane. Oprócz tego, że zdrowe tłuszcze są potrzebne naszemu organizmowi, część cennych składników obecnych w warzywach (m.in. witaminy A, D, E i K), przyswoimy tylko wówczas, gdy dostarczymy je właśnie z tłuszczem. Jego obecności wymagają niektóre witaminy i karotenoidy, np. beta karoten z marchewki czy luteina z groszku. Dlatego sałatki powinniśmy skropić np. oliwą lub olejem rzepakowym.
AD/mp/WP Kuchnia