Rzodkiewki – na co i dla kogo?
Jeżeli borykasz się z problemami układu pokarmowego lub wątroby – jedz rzodkiewki. Dodatkowo, warzywa te działają żółciopędnie, dlatego należy spożywać je w wypadku braku łaknienia, niestrawności. A czy wiedzieliście, że rzodkiewki działają wykrztuśnie? W związku z tym pomogą złagodzić męczący kaszel. Zawarte w nich składniki odżywcze działają grzybobójczo i bakteriostatycznie.
Medycyna naturalna zaleca jedzenie rzodkiewek w przypadku krzywicy, anemii, reumatyzmu, artretyzmu i demineralizacji organizmu. Jeżeli twoje włosy wypadają, a paznokcie łamią się – jedz rzodkiewki, gdyż dzięki zawartości związków siarki, przyczyniają się do wzmocnienia włosów i paznokci. Natomiast z dala od rzodkiewek powinny trzymać się osoby mające problemy z trzustką, wrzodami i zespołem jelita drażliwego, a cierpiący na kamicę fosforanową powinni ograniczyć spożywanie togo warzywa.