Zupa z rzeżuchą
Składniki:
- cebula,
- łyżka masła,
- szklanka umytej i osuszonej rzeżuchy,
- 4 i 1/2 szklanki bulionu,
- 5 łyżek śmietany kremówki,
- 5 ziemniaków,
- kozieradka,
- kilka kropel oliwy czosnkowej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, opłucz je i pokrój w kostkę. Cebulę oczyść z łupin i także posiekaj w kosteczkę. Teraz w garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulkę, dodaj ziemniaki i wszystko zalej półtorej szklanki bulionu i gotuj całość, aż ziemniaki staną się miękkie. Tuż przed końcem gotowania dodaj rzeżuchę. Kiedy zupa nieco przestygnie, zblenduj ją, stopniowo dodając bulion. Całość jeszcze raz zagotuj, dopraw solą, pieprzem, kozieradką i kilkoma kroplami oliwy czosnkowej. Dodaj także śmietanę i wszystko zamieszaj. Gotową zupę rozlej do miseczek i udekoruj rzeżuchą. Możesz także podać ją z ćwiartkami ugotowanych na twardo jaj.