Dobra nie tylko od święta
Te malutkie, pikantne listki powinny gościć na naszym stole nie tylko w roli dekoracji. Rzeżucha jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi mikroelementów i witamin, a zwłaszcza witaminy C. Jak wyhodować ją na parapecie, jak i dlaczego warto ją jeść, co można z niej przygotować? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź na następnych kartach galerii. Zapraszamy do lektury.
Rzeżucha – dobra na wszystko
Rzeżucha powinna gościć w naszym codziennym menu przez cały rok – nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych, kiedy to zyskuje na popularności. Warto ją jeść szczególnie zimą i wczesną wiosną, ze względu na to, że dostęp do świeżych, dobrych warzyw jest ograniczony, a rzeżucha z powodzeniem może je zastąpić, ponieważ niektóre z nich bije na głowę zawartością składników odżywczych. Jest także nieoceniona właśnie teraz, kiedy mogą dopaść nas skutki przesilenia wiosennego. Kiedy źle znosisz wahania temperatury, czujesz się słabo, twoja cera jest ziemista, a włosy matowe – rozwiązaniem twoich problemów może być właśnie rzeżucha.
Rzeżucha – zdrowie ciała
W dawnej medycynie ludowej o rzeżusze mawiano zdrowie ciała - nic w tym zaskakującego. Zawiera sporą dawkę witaminy C oraz A, B, PP i K, a do tego także żelazo i sole mineralne. Z tego powodu żywieniowcy zalecają ją szczególnie kobietom w ciąży, dzieciom i palaczom. A czy wiedzieliście, że rzeżucha jest drugą, zaraz po orzechach laskowych, rośliną zawierającą najwięcej wapnia? Dlatego osoby cierpiące z powodu osteoporozy powinny wprowadzić ją do swojej diety. Dodatkowo obniża poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom pomaga regulować pracę tarczycy. Jednak wszystko w nadmiarze może zaszkodzić – rzeżucha także. 2-3 łyżeczki dziennie w zupełności powinny wystarczyć.
Rzeżucha na parapecie
Te zielone, pikantne listki możesz mieć pod ręką na co dzień, ponieważ jej uprawa w warunkach domowych jest banalnie prosta. Wszystko czego potrzebujesz, to lignina, talerz, woda i paczuszka nasion rzeżuchy. Zacznij od przesypania nasionek do szklanki i zalania ich wodą. Kiedy zauważysz, że ziarenka zaczynają się kleić, rozsmaruj je na położonej na talerzu wilgotnej ligninie.
Musisz pamiętać, że lignina, na której kiełkuje rzeżucha musi być stale wilgotna, ale nie mokra. Po ok. 10 dniach możesz cieszyć się smakiem i zdrowymi właściwościami kiełków. Ścinaj je przy pomocy nożyczek tuż nad ligniną. I co dalej? Na następnych kartach galerii dowiesz się, do czego, oprócz kanapek, możesz wykorzystać listki rzeżuchy.
Zupa z rzeżuchą
Składniki:
- cebula,
- łyżka masła,
- szklanka umytej i osuszonej rzeżuchy,
- 4 i 1/2 szklanki bulionu,
- 5 łyżek śmietany kremówki,
- 5 ziemniaków,
- kozieradka,
- kilka kropel oliwy czosnkowej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, opłucz je i pokrój w kostkę. Cebulę oczyść z łupin i także posiekaj w kosteczkę. Teraz w garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulkę, dodaj ziemniaki i wszystko zalej półtorej szklanki bulionu i gotuj całość, aż ziemniaki staną się miękkie. Tuż przed końcem gotowania dodaj rzeżuchę. Kiedy zupa nieco przestygnie, zblenduj ją, stopniowo dodając bulion. Całość jeszcze raz zagotuj, dopraw solą, pieprzem, kozieradką i kilkoma kroplami oliwy czosnkowej. Dodaj także śmietanę i wszystko zamieszaj. Gotową zupę rozlej do miseczek i udekoruj rzeżuchą. Możesz także podać ją z ćwiartkami ugotowanych na twardo jaj.
Sałatka z rzeżuchą
- 6 jajek,
- szklanka umytej i osuszonej rzeżuchy,
- pęczek rzodkiewki,
- 1/2 kg młodych ziemniaków,
- 250 g pomidorków koktajlowych.
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- Przyprawy do ziemniaków: sól i pieprz, mielona słodka i ostra papryka, suszony rozmaryn.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i obgotuj przez 5-7 min. w osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź je. Teraz każdy ziemniak przekrój na pół, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Podgotowane ziemniaczki posyp przyprawami, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 25 min. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki, a pomidorki w przekrój na pół. Wszystkie składniki poukładaj na talerzach, posyp rzeżuchą i zajadaj. Smacznego!
Masło z rzeżuchą
- kostka masła,
- 1/2 szklanki rzeżuchy,
- łyżeczka suszonego rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Masło pozostaw przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, by zmiękło, a następnie włóż je do miseczki. Teraz dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i uformuj w kostkę. Masło ziołowe zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki, by stężało.