Sałatka z rzeżuchą
Składniki:
- 6 jajek,
- szklanka umytej i osuszonej rzeżuchy,
- pęczek rzodkiewki,
- 1/2 kg młodych ziemniaków,
- 250 g pomidorków koktajlowych.
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- Przyprawy do ziemniaków: sól i pieprz, mielona słodka i ostra papryka, suszony rozmaryn.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i obgotuj przez 5-7 min. w osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź je. Teraz każdy ziemniak przekrój na pół, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Podgotowane ziemniaczki posyp przyprawami, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 25 min. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki, a pomidorki w przekrój na pół. Wszystkie składniki poukładaj na talerzach, posyp rzeżuchą i zajadaj. Smacznego!