Zupa z rzepy
*Składniki: *600 g rzepy, 80 g cebuli, 200 g podgrzybków lub prawdziwków (mogą być mrożone), 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 2 jajka ugotowane na twardo, 1,5 litra bulionu drobiowo-wołowego, pieprz, majeranek, tłuszcz do smażenia.
Wykonanie: Obierz rzepę, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do gorącego wywaru i ugotuj. Posiekaj drobno cebulę, a grzyby pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni cebulę i dodaj grzyby. Uduś je do momentu, gdy będą miękkie. Następnie dodaj do zupy. Dodaj również śmietanę wymieszaną z mąką i chwilę pogotuj. Dopraw majerankiem i pieprzem. Jaja pokrój na kawałki i zalej zupą z rzepy. Podaj zaraz po przygotowaniu.