Rzepa doda krzepy
Kuzynka jarmużu i bruskelki
Mylnie zaliczamy ją do grona warzyw korzeniowych. W rzeczywistości należy do grupy kapustowatych, podobnie jak jarmuż, brukselka lub brokuły. Na polskim rynku dostać dwie odmiany rzepy - czarną i białą. Czarna rzepa ma zdecydowanie ostry smak i zapach. Wykazuje dużo właściwości prozdrowotnych, często jest składnikiem leków na wzmocnienie włosów. Ze względu na działanie bakteriobójcze, domowym sposobem - dodając cukier - można z niej zrobić syrop na ból gardła. Osoby, które nie lubią ostrości najlepiej zrobią dodając ją do zupy czy gulaszu. Wielbiciele ostrych smaków i wiercenia w nosie mogą ją jeść na surowo np. z jogurtem - podobnie jak rzodkiewki. Biała rzepa jest na tyle delikatna, że łatwiej ją jeść utartą na surowo.
Mylnie zaliczamy ją do grona warzyw korzeniowych. W rzeczywistości należy do grupy kapustowatych, podobnie jak jarmuż, brukselka lub brokuły. Na polskim rynku dostać można dwie odmiany rzepy - czarną i białą. Czarna rzepa ma zdecydowanie ostry smak i zapach. Wykazuje dużo właściwości prozdrowotnych, często jest składnikiem leków na wzmocnienie włosów. Ze względu na działanie bakteriobójcze, domowym sposobem - dodając cukier - można z niej zrobić syrop na ból gardła. Osoby, które nie lubią ostrości najlepiej zrobią dodając ją do zupy czy gulaszu. Wielbiciele ostrych smaków i wiercenia w nosie mogą ją jeść na surowo np. z jogurtem - podobnie jak rzodkiewki. Biała rzepa jest na tyle delikatna, że łatwiej ją jeść utartą na surowo. Dlaczego warto sięgać właśnie po tę odmianę?