Rzepa doda krzepy

Mylnie zaliczamy ją do grona warzyw korzeniowych. W rzeczywistości należy do grupy kapustowatych, podobnie jak jarmuż, brukselka lub brokuły. Na polskim rynku dostać dwie odmiany rzepy - czarną i białą. Czarna rzepa ma zdecydowanie ostry smak i zapach. Wykazuje dużo właściwości prozdrowotnych, często jest składnikiem leków na wzmocnienie włosów. Ze względu na działanie bakteriobójcze, domowym sposobem - dodając cukier - można z niej zrobić syrop na ból gardła. Osoby, które nie lubią ostrości najlepiej zrobią dodając ją do zupy czy gulaszu. Wielbiciele ostrych smaków i wiercenia w nosie mogą ją jeść na surowo np. z jogurtem - podobnie jak rzodkiewki. Biała rzepa jest na tyle delikatna, że łatwiej ją jeść utartą na surowo.

Obraz

/ 5Kuzynka jarmużu i bruskelki

Obraz

Mylnie zaliczamy ją do grona warzyw korzeniowych. W rzeczywistości należy do grupy kapustowatych, podobnie jak jarmuż, brukselka lub brokuły. Na polskim rynku dostać można dwie odmiany rzepy - czarną i białą. Czarna rzepa ma zdecydowanie ostry smak i zapach. Wykazuje dużo właściwości prozdrowotnych, często jest składnikiem leków na wzmocnienie włosów. Ze względu na działanie bakteriobójcze, domowym sposobem - dodając cukier - można z niej zrobić syrop na ból gardła. Osoby, które nie lubią ostrości najlepiej zrobią dodając ją do zupy czy gulaszu. Wielbiciele ostrych smaków i wiercenia w nosie mogą ją jeść na surowo np. z jogurtem - podobnie jak rzodkiewki. Biała rzepa jest na tyle delikatna, że łatwiej ją jeść utartą na surowo. Dlaczego warto sięgać właśnie po tę odmianę?

/ 5Skarbnica witamin i soli mineralnych

Obraz
© 123RF.COM

Rzepa kojarzy się z krzepą i słusznie! Konsumpcja tego warzywa z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Co ważne, produkt ten jest niskokaloryczny, w 100 g rzepy jest zaledwie 22 kalorie i 4 g węglowodanów, dlatego poleca się go szczególnie osobom dbającym o linię.

W niepozornym warzywie znajdziemy sporą dawkę antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się komórek i tym samym chronią przez wieloma chorobami, w tym nowotworami. Jedząc bulwy dostarczymy organizmowi witaminę C, a konsumując liście witaminę A, E i beta-karoten. Mieszanka ta wzmacnia układ immunologiczny, zwłaszcza w okresie największej zachorowalności na przeziębienie i grypę, a także działa bakteriobójczo.

Istotnym składnikiem rzepy jest błonnik pokarmowy, który zasyca na dłużej, pomaga regulować poziom cukru, a także wspomaga pracę układu trawiennego. Jedząc regularnie rzepę pozbędziemy się takich dolegliwości, jak zaparcia czy uczucie ciężkości żołądka. Ponadto, rzepa to naturalny sposób na detoks - pomaga oczyścić organizm z toksyn i w ten sposób pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Niemniej ważna jest znajdująca się w rzepie luteina, która w połączeniu z witaminą A i C stanowi naturalną profilaktykę chorób oczu i poprawia jakość widzenia.

/ 5Rzepa w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Po rzepę warto sięgać nie tylko ze względu na jej zdrowotne właściwości, ale również walory smakowe. Warto pamiętać o tym, że jadalny nie tylko korzeń, ale również młode liście rzepy. Można dodać je do sałatki, zup, chłodników czy gulaszy. Z kolei korzeń rzepy idealnie sprawdza się do gotowania, smażenia i pieczenia.

Polecamy przepis na treściową zupę z rzepy i bardzo prostą, a pyszną surówkę z tego warzywa.

/ 5Zupa z rzepy

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *600 g rzepy, 80 g cebuli, 200 g podgrzybków lub prawdziwków (mogą być mrożone), 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 2 jajka ugotowane na twardo, 1,5 litra bulionu drobiowo-wołowego, pieprz, majeranek, tłuszcz do smażenia.

Wykonanie: Obierz rzepę, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do gorącego wywaru i ugotuj. Posiekaj drobno cebulę, a grzyby pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni cebulę i dodaj grzyby. Uduś je do momentu, gdy będą miękkie. Następnie dodaj do zupy. Dodaj również śmietanę wymieszaną z mąką i chwilę pogotuj. Dopraw majerankiem i pieprzem. Jaja pokrój na kawałki i zalej zupą z rzepy. Podaj zaraz po przygotowaniu.

/ 5Surówka z rzepy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g rzepy, sok z cytryny, 2 ugotowane jajka, 1 jabłko, 1/2 szklanki śmietany lub gęstego jogurtu, sól, pieprz i cukier do smaku.

Wykonanie: Rzepę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny oraz śmietanę i pokrojone drobno jajka. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd