Fiskbullar, czyli rybna wersja skandynawskich köttbullarów
Składniki klopsików: *250 g rybnych filetów, jajko, cebula, mąka ziemniaczana, pszenna bułka namoczona w mleku, pieprz, sól, olej, kolendra, gałka muszkatołowa.
*Składniki na sos: 250 ml bulionu, łyżka mąki, łyżka śmietany, łyżka masła, koper.
Przygotowanie klopsików: filety mielimy razem z zeszkloną na oleju cebulą, mąką ziemniaczaną, jajkiem i namoczoną w mleku bułką. Dodajemy kolendrę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Gotowane klopsiki gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy je, po czym po 15 minutach smażymy na patelni.
*Przygotowanie sosu: *na patelni, na której smażyliśmy klopsiki podgrzewamy mąkę i masło. Gdy składniki zaczną wrzeć dodajemy do nich bulion, śmietanę i drobno posiekany koper cały czas mieszając.