WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Ryba na piątek: łupacz. Zdrowe i smaczne mięso

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Chociaż w Polsce jest mało znany, często gości m.in. na angielskich i norweskich stołach. W kuchni znajdzie wiele zastosowań, a dzięki niskiej zawartości tłuszczu sprawdzi się też jako element diety. Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" przedstawiamy przedstawiciela ryb morskich – łupacza.

/ 6Wszystko co powinniście wiedzieć o łupaczu

Obraz
© iStock.com

Łupacz, znany także jako plamiak i wątłusz, to ryba morska z rodziny dorszowatych spotykana w Oceanie Atlantyckich oraz w Bałtyku. Jest niezwykle popularny w krajach anglosaskich, a także w Norwegii, u wybrzeży której często występuje. Łupacz polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ zawiera mało tłuszczu. 100 g filetu to zaledwie 80 kalorii. Obecnie filet z łupacza dostępny jest w sieci dyskontów Lidl, gdzie kosztuje 3,79 zł (za 100 g).

/ 6Jak podawać łupacza?

Obraz
© iStock.com

Sposobów na podawanie łupacza jest mnóstwo. W krajach anglosaskich łupacz to najczęściej, obok dorsza, ryba wykorzystywana do "fish and chips". Szkoci z kolei gotują na jego bazie tradycyjną zupę "Cullen skink". Lubią także tzw. arbroath smokie, czyli wędzoną wersję tej ryby. W Norwegii łupacz jest podstawowym składnikiem fiskbullarów, rybnej alternatywy dla mięsnych klopsików. Jak jeszcze możemy przyrządzić łupacza? Ryba ta świetnie sprawdzi się upieczona z aromatycznym sosem maślanym lub sosem np. musztardowym, koperkowym czy śmietanowym.

/ 6Słynne fish and chips

Obraz
© 123RF

Składniki: 3 filety z łupacza, 60 g mąki pszennej, 60 g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml gazowanej wody, 100 ml piwa, sól, pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: łączymy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy wodę, piwo sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. Filety myjemy i sprawdzamy czy nie ma w nim ości. Posypujemy odrobiną soli i sokiem z cytryny. Rybę obtaczamy najpierw w mące, a potem w wyjętym z lodówki cieście. Smażymy na oleju, aż do momentu, gdy panierka będzie chrupiąca. Podajemy w towarzystwie frytek, soku z cytryny i sałatki.

/ 6Fiskbullar, czyli rybna wersja skandynawskich köttbullarów

Obraz
© 123RF

Składniki klopsików: *250 g rybnych filetów, jajko, cebula, mąka ziemniaczana, pszenna bułka namoczona w mleku, pieprz, sól, olej, kolendra, gałka muszkatołowa.
*
Składniki na sos:
250 ml bulionu, łyżka mąki, łyżka śmietany, łyżka masła, koper.
Przygotowanie klopsików: filety mielimy razem z zeszkloną na oleju cebulą, mąką ziemniaczaną, jajkiem i namoczoną w mleku bułką. Dodajemy kolendrę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Gotowane klopsiki gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy je, po czym po 15 minutach smażymy na patelni.
*Przygotowanie sosu: *na patelni, na której smażyliśmy klopsiki podgrzewamy mąkę i masło. Gdy składniki zaczną wrzeć dodajemy do nich bulion, śmietanę i drobno posiekany koper cały czas mieszając.

/ 6Finnan Haddie – przysmak ze Szkocji

Obraz
© 123RF

Składniki: 500 g wędzonego łupacza, 2 cebule, 400 ml mleka, 30 ml masła, 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki mąki, natka pietruszki.
Przygotowanie: na patelni smażymy cebulę pokrojoną w plastry. Kładziemy na nich kawałki ryby. Mleko, pieprz i musztardę łączymy i smarujemy rybę. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy łupacza, ale sos dalej gotujemy przez kolejne 5 minut. Dodajemy rozpuszczone masło, mąkę i drobno posiekaną cebulę. Mieszamy do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Rybę podajemy z sosem i natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami