Kulinarne inspiracje
Chociaż w Polsce jest mało znany, często gości m.in. na angielskich i norweskich stołach. W kuchni znajdzie wiele zastosowań, a dzięki niskiej zawartości tłuszczu sprawdzi się też jako element diety. Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" przedstawiamy przedstawiciela ryb morskich – łupacza.
Wszystko co powinniście wiedzieć o łupaczu
Łupacz, znany także jako plamiak i wątłusz, to ryba morska z rodziny dorszowatych spotykana w Oceanie Atlantyckich oraz w Bałtyku. Jest niezwykle popularny w krajach anglosaskich, a także w Norwegii, u wybrzeży której często występuje. Łupacz polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ zawiera mało tłuszczu. 100 g filetu to zaledwie 80 kalorii. Obecnie filet z łupacza dostępny jest w sieci dyskontów Lidl, gdzie kosztuje 3,79 zł (za 100 g).
Jak podawać łupacza?
Sposobów na podawanie łupacza jest mnóstwo. W krajach anglosaskich łupacz to najczęściej, obok dorsza, ryba wykorzystywana do "fish and chips". Szkoci z kolei gotują na jego bazie tradycyjną zupę "Cullen skink". Lubią także tzw. arbroath smokie, czyli wędzoną wersję tej ryby. W Norwegii łupacz jest podstawowym składnikiem fiskbullarów, rybnej alternatywy dla mięsnych klopsików. Jak jeszcze możemy przyrządzić łupacza? Ryba ta świetnie sprawdzi się upieczona z aromatycznym sosem maślanym lub sosem np. musztardowym, koperkowym czy śmietanowym.
Słynne fish and chips
Składniki: 3 filety z łupacza, 60 g mąki pszennej, 60 g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml gazowanej wody, 100 ml piwa, sól, pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: łączymy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy wodę, piwo sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. Filety myjemy i sprawdzamy czy nie ma w nim ości. Posypujemy odrobiną soli i sokiem z cytryny. Rybę obtaczamy najpierw w mące, a potem w wyjętym z lodówki cieście. Smażymy na oleju, aż do momentu, gdy panierka będzie chrupiąca. Podajemy w towarzystwie frytek, soku z cytryny i sałatki.
Fiskbullar, czyli rybna wersja skandynawskich köttbullarów
Składniki klopsików: *250 g rybnych filetów, jajko, cebula, mąka ziemniaczana, pszenna bułka namoczona w mleku, pieprz, sól, olej, kolendra, gałka muszkatołowa.
*Składniki na sos: 250 ml bulionu, łyżka mąki, łyżka śmietany, łyżka masła, koper.
Przygotowanie klopsików: filety mielimy razem z zeszkloną na oleju cebulą, mąką ziemniaczaną, jajkiem i namoczoną w mleku bułką. Dodajemy kolendrę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Gotowane klopsiki gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy je, po czym po 15 minutach smażymy na patelni.
*Przygotowanie sosu: *na patelni, na której smażyliśmy klopsiki podgrzewamy mąkę i masło. Gdy składniki zaczną wrzeć dodajemy do nich bulion, śmietanę i drobno posiekany koper cały czas mieszając.
Finnan Haddie – przysmak ze Szkocji
Składniki: 500 g wędzonego łupacza, 2 cebule, 400 ml mleka, 30 ml masła, 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki mąki, natka pietruszki.
Przygotowanie: na patelni smażymy cebulę pokrojoną w plastry. Kładziemy na nich kawałki ryby. Mleko, pieprz i musztardę łączymy i smarujemy rybę. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy łupacza, ale sos dalej gotujemy przez kolejne 5 minut. Dodajemy rozpuszczone masło, mąkę i drobno posiekaną cebulę. Mieszamy do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Rybę podajemy z sosem i natką pietruszki.