Przepis na pesto z rukoli
Składniki:
- 150 g liści rukoli (3 pełne garście),
- 70 g orzechów piniowych (opcjonalnie nerkowca, włoskich lub nasion słonecznika),
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku,
- łyżka startego parmezanu,
- łyżka soku z cytryny,
- sól i pierz do smaku.
Przygotowanie:
Listki rukoli umyj pod bieżącą, zimną wodą, a orzeszki podpraż przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki umieść w pojemniku malaksera (możesz także użyć zwykłej miski i blendera) i zwiększając obroty, zmiksuj wszystko na jednolitą, niekoniecznie gładką masę. To wszystko – pesto gotowe. Możesz podać je z ulubionym makaronem, użyć zamiast pomidorowego sosu do pizzy czy nadziać nim piersi z kurczaka, ale świetnie smakuje także jako dodatek do chrupiącej bagietki. Smacznego!