Z bazylii to już nuda! Poznaj przepisy na nietypowe pesto

Pesto ma magiczną moc błyskawicznej zmiany smaku każdego dania. Idealne nie tylko do włoskich makaronów, ale też sałatek, tostów i kanapek. Przejadło ci się już klasyczne z bazylii? Nic straconego, pesto może przybrać zupełnie inną postać!

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Klasyczne z pistacjowym akcentem

Obraz
© Shutterstock.com

Pesto ma magiczną moc błyskawicznej zmiany smaku każdego dania. Idealne nie tylko do włoskich makaronów, ale też sałatek, tostów i kanapek. Przejadło ci się już klasyczne z bazylii? Nic straconego, pesto może przybrać zupełnie inną postać!

30 g orzeszków piniowych, 15 g obranych słonych pistacji, 15 gałązek bazylii, 50 g parmezanu tartego, 12 łyżek oliwy, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku

Orzeszki, pistacje, bazylię, pokrojony drobno czosnek, sól i pieprz zmiksuj w blenderze. Możesz też bardzo dokładnie rozetrzeć składniki w moździerzu. Małym strumieniem stopniowo wlewaj oliwę. Przełóż do słoiczka, zalej odrobiną oliwy i wstaw do lodówki.

/ 5Pikantne z rukoli

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki:

3 garście rukoli, 3 ząbki czosnku, 50 g startego parmezanu, 15 migdałów obranych i sparzonych wrzątkiem, 10 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku

Dobrze umytą i osuszoną rukolę włóż do miksera. Dodaj migdały, parmezan, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Miksuj, a potem powoli dolewaj oliwę z oliwek. Przełóż do słoiczka, zalej małą ilością oliwy i włóż do lodówki.

/ 5Pietruszkowe z cytrynowym posmakiem

Obraz
© Shutterstock.com

Pęczek natki z pietruszki, garść orzechów włoskich , 60 g startego parmezanu, 15 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki, 1 duży ząbek czosnku, skóra otarta z połowy cytryny

Wybierz natkę o dość grubych, zielonych liściach. Dokładnie umyj, osusz i wrzuć do miksera. Dodaj orzechy, parmezan, czosnek, skórkę z cytryny sól i pieprz i zmiksuj w moździerzu na gładką masę. Dalej miksując, wlewaj powoli oliwę i sok z cytryny. Przełóż do słoiczka, zakręć i schowaj do lodówki.

/ 5Pesto z natki rzodkiewki

Obraz
© Shutterstock.com

2 garście dokładnie umytych liści rzodkiewki, 1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika, 1 mały ząbek czosnku, 10 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz

Większość z nas wyrzuca liście rzodkiewki, a można z niej zrobić pełną smaku i zapachu zieloną pastę. Dokładnie umyte liście rzodkiewki, czosnek, pestki słonecznika i przyprawy zmiksuj w blenderze. Stopniowo dolewaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Przełóż do słoiczka i schowaj do lodówki.

/ 5Pesto z jarmużu

Obraz
© Shutterstock.com

150 g umytego jarmużu, 7 listków świeżej bazylii, 1/2 szklanki pestek słonecznika, 2 ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku

Jarmuż, bazylię, pestki słonecznika, czosnek, przełóż do blendera i dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj oliwy lub wody. Takie pesto można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku przez tydzień.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości