Z bazylii to już nuda! Poznaj przepisy na nietypowe pesto
Klasyczne z pistacjowym akcentem
Pesto ma magiczną moc błyskawicznej zmiany smaku każdego dania. Idealne nie tylko do włoskich makaronów, ale też sałatek, tostów i kanapek. Przejadło ci się już klasyczne z bazylii? Nic straconego, pesto może przybrać zupełnie inną postać!
Składniki:
30 g orzeszków piniowych, 15 g obranych słonych pistacji, 15 gałązek bazylii, 50 g parmezanu tartego, 12 łyżek oliwy, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Orzeszki, pistacje, bazylię, pokrojony drobno czosnek, sól i pieprz zmiksuj w blenderze. Możesz też bardzo dokładnie rozetrzeć składniki w moździerzu. Małym strumieniem stopniowo wlewaj oliwę. Przełóż do słoiczka, zalej odrobiną oliwy i wstaw do lodówki.