Z bazylii to już nuda! Poznaj przepisy na nietypowe pesto

Pesto ma magiczną moc błyskawicznej zmiany smaku każdego dania. Idealne nie tylko do włoskich makaronów, ale też sałatek, tostów i kanapek. Przejadło ci się już klasyczne z bazylii? Nic straconego, pesto może przybrać zupełnie inną postać!

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Klasyczne z pistacjowym akcentem

Obraz
© Shutterstock.com

Pesto ma magiczną moc błyskawicznej zmiany smaku każdego dania. Idealne nie tylko do włoskich makaronów, ale też sałatek, tostów i kanapek. Przejadło ci się już klasyczne z bazylii? Nic straconego, pesto może przybrać zupełnie inną postać!

30 g orzeszków piniowych, 15 g obranych słonych pistacji, 15 gałązek bazylii, 50 g parmezanu tartego, 12 łyżek oliwy, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku

Orzeszki, pistacje, bazylię, pokrojony drobno czosnek, sól i pieprz zmiksuj w blenderze. Możesz też bardzo dokładnie rozetrzeć składniki w moździerzu. Małym strumieniem stopniowo wlewaj oliwę. Przełóż do słoiczka, zalej odrobiną oliwy i wstaw do lodówki.

/ 5Pikantne z rukoli

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki:

3 garście rukoli, 3 ząbki czosnku, 50 g startego parmezanu, 15 migdałów obranych i sparzonych wrzątkiem, 10 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku

Dobrze umytą i osuszoną rukolę włóż do miksera. Dodaj migdały, parmezan, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Miksuj, a potem powoli dolewaj oliwę z oliwek. Przełóż do słoiczka, zalej małą ilością oliwy i włóż do lodówki.

/ 5Pietruszkowe z cytrynowym posmakiem

Obraz
© Shutterstock.com

Pęczek natki z pietruszki, garść orzechów włoskich , 60 g startego parmezanu, 15 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki, 1 duży ząbek czosnku, skóra otarta z połowy cytryny

Wybierz natkę o dość grubych, zielonych liściach. Dokładnie umyj, osusz i wrzuć do miksera. Dodaj orzechy, parmezan, czosnek, skórkę z cytryny sól i pieprz i zmiksuj w moździerzu na gładką masę. Dalej miksując, wlewaj powoli oliwę i sok z cytryny. Przełóż do słoiczka, zakręć i schowaj do lodówki.

/ 5Pesto z natki rzodkiewki

Obraz
© Shutterstock.com

2 garście dokładnie umytych liści rzodkiewki, 1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika, 1 mały ząbek czosnku, 10 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz

Większość z nas wyrzuca liście rzodkiewki, a można z niej zrobić pełną smaku i zapachu zieloną pastę. Dokładnie umyte liście rzodkiewki, czosnek, pestki słonecznika i przyprawy zmiksuj w blenderze. Stopniowo dolewaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Przełóż do słoiczka i schowaj do lodówki.

/ 5Pesto z jarmużu

Obraz
© Shutterstock.com

150 g umytego jarmużu, 7 listków świeżej bazylii, 1/2 szklanki pestek słonecznika, 2 ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku

Jarmuż, bazylię, pestki słonecznika, czosnek, przełóż do blendera i dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj oliwy lub wody. Takie pesto można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku przez tydzień.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść