Sałatka z rukolą
Składniki:
- jedna podwójna pierś z kurczaka,
- opakowanie rukoli,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżeczka musztardy,
- możesz dodać także opakowanie małych kuleczek mozzarelli.
Przygotowanie:
Zmieszaj ze sobą 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, mieloną ostrą oraz słodką paprykę i tak przygotowaną marynatą natrzyj przekrojoną na pół i oczyszczoną pierś z kurczaka. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie rukolę i pomidorki opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na ćwiartki lub połówki. Czas na sos winegret - do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj sól oraz musztardę. Wszystko wymieszaj, dodaj oliwę z oliwek i mieszaj, aż składniki połączą się. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe. Kiedy mięso jest już zamarynowane, naczynie żaroodporne z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie piersi z kurczaka są już upieczone, więc pokrój je w paseczki. Do miski wsyp rukolę, dodaj pomidorki i kawałki kurczaka, a na koniec polej wszystko winegretem. Smacznego!