Prawdziwa bomba witaminowa
Rukola zagościła już w wielu restauracjach i kuchniach ze względu na swój charakterystyczny, ostry, lekko orzechowy smak. Jednak powinna znaleźć się w codziennym jadłospisie przede wszystkim ze względu na swoje dobroczynne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść rukolę, w jakiej postaci i co z niej przygotować? Na te pytania odpowiemy wspólnie z dietetykiem i coachem zdrowia, Joanną Skałecką, Trenerką Zdrowej Diety.
Czy warto jeść rukolę?
- Rukola, zwana także rokiettą siewną, to niepozorne zielone warzywo, które zawiera blisko osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy C, witaminy, A i witaminy K oraz cztery razy więcej żelaza niż popularna sałata lodowa – zapewnia dietetyk i dodaje, że zaledwie 3-4 garście rukoli (100 g) zapewniają nam aż 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Dlaczego jeszcze rukola powinna znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie? - Udowodnione badaniami działanie przeciwnowotworowe - to kolejny argument przemiawiający za jak najczęstszym spożywaniem rukoli – mówi Trenerka Zdrowej Diety. Zawarte w rukoli glukozynole, czyli przeciwutleniacze, znacznie obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, trzustki czy też prostaty. Te silne antyrakowe właściwości posiada surowe warzywo - w procesie gotowania tracimy aż ok. 60 proc. zdrowotnych właściwości rukoli.
Przesilenie wiosenne już niestraszne
Tzw. przesilenie wiosenne dopadnie każdego. Jak sobie z nim poradzić? Joanna Skałecka, Trenerka Zdrowej Diety zna odpowiedź. - Rukola idealnie podnosi odporność, co jest dla nas szczególnie ważne w okresie zimowo-wiosennym, kiedy często nasz organizm jest osłabiony i narażony na infekcje. Jeśli cierpimy z powodu tzw. przesilenia wiosennego, czy też anemii, warto pamiętać, aby rukola gościła regularnie na naszym talerzu - dzięki sporej zawartości witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza, przyczyniając się do zwalczania anemii.
Jak kupować i przechowywać rukolę?
Kupując rukolę, powinniśmy zwrócić uwagę, czy liście nie są zwiędnięte. Jeśli chcemy kupić świeży produkt, warto wiedzieć, że najlepsze są sztywne i sprężyste liście rokietty. - Sklepy najczęściej oferują rukolę w plastikowych pojemniczkach. Wiele osób nie myje jej, uznając, że nie jest to konieczne. To błąd – przekonuje dietetyczka i coach zdrowia oraz zaleca, by przed spożyciem koniecznie umyć warzywo w zimnej wodzie.
Przepis na pesto z rukoli
- 150 g liści rukoli (3 pełne garście),
- 70 g orzechów piniowych (opcjonalnie nerkowca, włoskich lub nasion słonecznika),
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku,
- łyżka startego parmezanu,
- łyżka soku z cytryny,
- sól i pierz do smaku.
Listki rukoli umyj pod bieżącą, zimną wodą, a orzeszki podpraż przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki umieść w pojemniku malaksera (możesz także użyć zwykłej miski i blendera) i zwiększając obroty, zmiksuj wszystko na jednolitą, niekoniecznie gładką masę. To wszystko – pesto gotowe. Możesz podać je z ulubionym makaronem, użyć zamiast pomidorowego sosu do pizzy czy nadziać nim piersi z kurczaka, ale świetnie smakuje także jako dodatek do chrupiącej bagietki. Smacznego!
Sałatka z rukolą
- jedna podwójna pierś z kurczaka,
- opakowanie rukoli,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżeczka musztardy,
- możesz dodać także opakowanie małych kuleczek mozzarelli.
Przygotowanie:
Zmieszaj ze sobą 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, mieloną ostrą oraz słodką paprykę i tak przygotowaną marynatą natrzyj przekrojoną na pół i oczyszczoną pierś z kurczaka. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie rukolę i pomidorki opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na ćwiartki lub połówki. Czas na sos winegret - do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj sól oraz musztardę. Wszystko wymieszaj, dodaj oliwę z oliwek i mieszaj, aż składniki połączą się. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe. Kiedy mięso jest już zamarynowane, naczynie żaroodporne z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie piersi z kurczaka są już upieczone, więc pokrój je w paseczki. Do miski wsyp rukolę, dodaj pomidorki i kawałki kurczaka, a na koniec polej wszystko winegretem. Smacznego!