Rukola. Jedz na zdrowie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© 123RF.COM

Rukola zagościła już w wielu restauracjach i kuchniach ze względu na swój charakterystyczny, ostry, lekko orzechowy smak. Jednak powinna znaleźć się w codziennym jadłospisie przede wszystkim ze względu na swoje dobroczynne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść rukolę, w jakiej postaci i co z niej przygotować? Na te pytania odpowiemy wspólnie z dietetykiem i coachem zdrowia, Joanną Skałecką, Trenerką Zdrowej Diety.

/ 6Czy warto jeść rukolę?

Obraz
© Shutterstock.com

- Rukola, zwana także rokiettą siewną, to niepozorne zielone warzywo, które zawiera blisko osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy C, witaminy, A i witaminy K oraz cztery razy więcej żelaza niż popularna sałata lodowa – zapewnia dietetyk i dodaje, że zaledwie 3-4 garście rukoli (100 g) zapewniają nam aż 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Dlaczego jeszcze rukola powinna znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie? - Udowodnione badaniami działanie przeciwnowotworowe - to kolejny argument przemiawiający za jak najczęstszym spożywaniem rukoli – mówi Trenerka Zdrowej Diety. Zawarte w rukoli glukozynole, czyli przeciwutleniacze, znacznie obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, trzustki czy też prostaty. Te silne antyrakowe właściwości posiada surowe warzywo - w procesie gotowania tracimy aż ok. 60 proc. zdrowotnych właściwości rukoli.

/ 6Przesilenie wiosenne już niestraszne

Obraz
© Shutterstock.com

Tzw. przesilenie wiosenne dopadnie każdego. Jak sobie z nim poradzić? Joanna Skałecka, Trenerka Zdrowej Diety zna odpowiedź. - Rukola idealnie podnosi odporność, co jest dla nas szczególnie ważne w okresie zimowo-wiosennym, kiedy często nasz organizm jest osłabiony i narażony na infekcje. Jeśli cierpimy z powodu tzw. przesilenia wiosennego, czy też anemii, warto pamiętać, aby rukola gościła regularnie na naszym talerzu - dzięki sporej zawartości witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza, przyczyniając się do zwalczania anemii.

/ 6Jak kupować i przechowywać rukolę?

Obraz
© Shutterstock.com

Kupując rukolę, powinniśmy zwrócić uwagę, czy liście nie są zwiędnięte. Jeśli chcemy kupić świeży produkt, warto wiedzieć, że najlepsze są sztywne i sprężyste liście rokietty. - Sklepy najczęściej oferują rukolę w plastikowych pojemniczkach. Wiele osób nie myje jej, uznając, że nie jest to konieczne. To błąd – przekonuje dietetyczka i coach zdrowia oraz zaleca, by przed spożyciem koniecznie umyć warzywo w zimnej wodzie.

/ 6Przepis na pesto z rukoli

Obraz
© Shutterstock.com
  • 150 g liści rukoli (3 pełne garście),
  • 70 g orzechów piniowych (opcjonalnie nerkowca, włoskich lub nasion słonecznika),
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku,
  • łyżka startego parmezanu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pierz do smaku.

Listki rukoli umyj pod bieżącą, zimną wodą, a orzeszki podpraż przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki umieść w pojemniku malaksera (możesz także użyć zwykłej miski i blendera) i zwiększając obroty, zmiksuj wszystko na jednolitą, niekoniecznie gładką masę. To wszystko – pesto gotowe. Możesz podać je z ulubionym makaronem, użyć zamiast pomidorowego sosu do pizzy czy nadziać nim piersi z kurczaka, ale świetnie smakuje także jako dodatek do chrupiącej bagietki. Smacznego!

/ 6Sałatka z rukolą

Obraz
© Shutterstock.com
  • jedna podwójna pierś z kurczaka,
  • opakowanie rukoli,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka musztardy,
  • możesz dodać także opakowanie małych kuleczek mozzarelli.

Przygotowanie:
Zmieszaj ze sobą 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, mieloną ostrą oraz słodką paprykę i tak przygotowaną marynatą natrzyj przekrojoną na pół i oczyszczoną pierś z kurczaka. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie rukolę i pomidorki opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na ćwiartki lub połówki. Czas na sos winegret - do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj sól oraz musztardę. Wszystko wymieszaj, dodaj oliwę z oliwek i mieszaj, aż składniki połączą się. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe. Kiedy mięso jest już zamarynowane, naczynie żaroodporne z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie piersi z kurczaka są już upieczone, więc pokrój je w paseczki. Do miski wsyp rukolę, dodaj pomidorki i kawałki kurczaka, a na koniec polej wszystko winegretem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają