Rukola. Jedz na zdrowie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© 123RF.COM

Rukola zagościła już w wielu restauracjach i kuchniach ze względu na swój charakterystyczny, ostry, lekko orzechowy smak. Jednak powinna znaleźć się w codziennym jadłospisie przede wszystkim ze względu na swoje dobroczynne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść rukolę, w jakiej postaci i co z niej przygotować? Na te pytania odpowiemy wspólnie z dietetykiem i coachem zdrowia, Joanną Skałecką, Trenerką Zdrowej Diety.

/ 6Czy warto jeść rukolę?

Obraz
© Shutterstock.com

- Rukola, zwana także rokiettą siewną, to niepozorne zielone warzywo, które zawiera blisko osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy C, witaminy, A i witaminy K oraz cztery razy więcej żelaza niż popularna sałata lodowa – zapewnia dietetyk i dodaje, że zaledwie 3-4 garście rukoli (100 g) zapewniają nam aż 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Dlaczego jeszcze rukola powinna znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie? - Udowodnione badaniami działanie przeciwnowotworowe - to kolejny argument przemiawiający za jak najczęstszym spożywaniem rukoli – mówi Trenerka Zdrowej Diety. Zawarte w rukoli glukozynole, czyli przeciwutleniacze, znacznie obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, trzustki czy też prostaty. Te silne antyrakowe właściwości posiada surowe warzywo - w procesie gotowania tracimy aż ok. 60 proc. zdrowotnych właściwości rukoli.

/ 6Przesilenie wiosenne już niestraszne

Obraz
© Shutterstock.com

Tzw. przesilenie wiosenne dopadnie każdego. Jak sobie z nim poradzić? Joanna Skałecka, Trenerka Zdrowej Diety zna odpowiedź. - Rukola idealnie podnosi odporność, co jest dla nas szczególnie ważne w okresie zimowo-wiosennym, kiedy często nasz organizm jest osłabiony i narażony na infekcje. Jeśli cierpimy z powodu tzw. przesilenia wiosennego, czy też anemii, warto pamiętać, aby rukola gościła regularnie na naszym talerzu - dzięki sporej zawartości witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza, przyczyniając się do zwalczania anemii.

/ 6Jak kupować i przechowywać rukolę?

Obraz
© Shutterstock.com

Kupując rukolę, powinniśmy zwrócić uwagę, czy liście nie są zwiędnięte. Jeśli chcemy kupić świeży produkt, warto wiedzieć, że najlepsze są sztywne i sprężyste liście rokietty. - Sklepy najczęściej oferują rukolę w plastikowych pojemniczkach. Wiele osób nie myje jej, uznając, że nie jest to konieczne. To błąd – przekonuje dietetyczka i coach zdrowia oraz zaleca, by przed spożyciem koniecznie umyć warzywo w zimnej wodzie.

/ 6Przepis na pesto z rukoli

Obraz
© Shutterstock.com
  • 150 g liści rukoli (3 pełne garście),
  • 70 g orzechów piniowych (opcjonalnie nerkowca, włoskich lub nasion słonecznika),
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku,
  • łyżka startego parmezanu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pierz do smaku.

Listki rukoli umyj pod bieżącą, zimną wodą, a orzeszki podpraż przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki umieść w pojemniku malaksera (możesz także użyć zwykłej miski i blendera) i zwiększając obroty, zmiksuj wszystko na jednolitą, niekoniecznie gładką masę. To wszystko – pesto gotowe. Możesz podać je z ulubionym makaronem, użyć zamiast pomidorowego sosu do pizzy czy nadziać nim piersi z kurczaka, ale świetnie smakuje także jako dodatek do chrupiącej bagietki. Smacznego!

/ 6Sałatka z rukolą

Obraz
© Shutterstock.com
  • jedna podwójna pierś z kurczaka,
  • opakowanie rukoli,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka musztardy,
  • możesz dodać także opakowanie małych kuleczek mozzarelli.

Przygotowanie:
Zmieszaj ze sobą 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, mieloną ostrą oraz słodką paprykę i tak przygotowaną marynatą natrzyj przekrojoną na pół i oczyszczoną pierś z kurczaka. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie rukolę i pomidorki opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na ćwiartki lub połówki. Czas na sos winegret - do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj sól oraz musztardę. Wszystko wymieszaj, dodaj oliwę z oliwek i mieszaj, aż składniki połączą się. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe. Kiedy mięso jest już zamarynowane, naczynie żaroodporne z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie piersi z kurczaka są już upieczone, więc pokrój je w paseczki. Do miski wsyp rukolę, dodaj pomidorki i kawałki kurczaka, a na koniec polej wszystko winegretem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny