Indyjska raita
Raita to rodzaj chłodnika, który doskonale gasi pragnienie i pozwoli orzeźwić się w ciepłe popołudnia i wieczory. To danie może również z powodzeniem zastąpić dip do surowej marchewki, chlebków naan czy selera naciowego. Świetnie komponuje się także z innymi daniami kuchni indyjskiej, np. klasycznym curry.
Składniki:
- długi ogórek,
- 400 g gęstego jogurtu (np. greckiego),
- pół pęczka świeżej kolendry,
- pół pęczka mięty,
- sól, pieprz,
- ostra papryka chilli,
- po 1 płaskiej łyżce: kminu rzymskiego, gorczycy, kolendry i czarnuszki.
Przygotowanie: ogórka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Zioła opłucz, osusz i posiekaj. Połącz wszystko z jogurtem. Na suchej patelni upraż przyprawy, uważając, aby ich nie przypalić. Po zdjęciu z ognia możesz je od razu dodać do raity lub utrzeć wcześniej w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem schłodź w lodówce i posyp ostrą mieloną papryką.