Rozsmakuj się w chłodnikach
Zupa dla ochłody
Chłodniki, czyli najprościej mówiąc, zupy na zimno, jada się w wielu zakątkach świata, szczególnie tam, gdzie lata są długie i gorące. Dlatego codziennie możemy odbyć kulinarną podróż, nie ruszając się z domu. Przygotowanie chłodnika nie jest czasochłonne (musimy jednak doliczyć czas na schłodzenie potrawy), nie wymaga również zbyt dużych umiejętności kulinarnych, dlatego poradzą sobie z tym nawet ci, którzy w kuchni nie czują się jak ryby w wodzie. Zanim przystąpimy do gotowania, garść praktycznych porad. Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć. Pamiętajmy także, że po schłodzeniu smak staje się mniej intensywny, dlatego taką zupę należy dość dobrze doprawić, zanim wstawimy ją do lodówki. Bazą chłodnika nie musi być śmietana, z powodzeniem można ją zastąpić kefirem, kwaśnym mlekiem, maślanką czy gęstym jogurtem naturalnym.