WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Rozsmakuj się w chłodnikach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Zupa dla ochłody

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy za oknem temperatura przekracza 25 stopni, nikt nie ma chyba ochoty stać w kuchni nad parującymi garnkami lub rozgrzanym piekarnikiem. No ale jeść coś trzeba. Najlepszym pomysłem na obiad w upalny dzień jest oczywiście chłodnik – orzeźwiający, smaczny, niskokaloryczny.

Chłodniki, czyli najprościej mówiąc, zupy na zimno, jada się w wielu zakątkach świata, szczególnie tam, gdzie lata są długie i gorące. Dlatego codziennie możemy odbyć kulinarną podróż, nie ruszając się z domu. Przygotowanie chłodnika nie jest czasochłonne (musimy jednak doliczyć czas na schłodzenie potrawy), nie wymaga również zbyt dużych umiejętności kulinarnych, dlatego poradzą sobie z tym nawet ci, którzy w kuchni nie czują się jak ryby w wodzie. Zanim przystąpimy do gotowania, garść praktycznych porad. Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć. Pamiętajmy także, że po schłodzeniu smak staje się mniej intensywny, dlatego taką zupę należy dość dobrze doprawić, zanim wstawimy ją do lodówki. Bazą chłodnika nie musi być śmietana, z powodzeniem można ją zastąpić kefirem, kwaśnym mlekiem, maślanką czy gęstym jogurtem naturalnym.

/ 7Chłodnik litewski

Obraz
© 123RF.COM

Klasyka gatunku, przynajmniej dla Polaków. Połączenie świeżych warzyw z kefirem, śmietaną i ziołami to świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad, kiedy z nieba leje się żar. Podstawą zupy jest botwinka, która odkwasza organizm i poprawia stan cery. Ponadto, do chłodnika dodajemy świeżego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek.

Składniki:

  • duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,
  • 2 ogórki,
  • 5 łyżek posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 szklanek kefiru,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: botwinkę opłucz i posiekaj. Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż wszystko do garnka i zalej niewielką ilością wody. Duś przez 10 minut, po tym czasie zdejmij z ognia i wystudź. Śmietanę i kefir wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz z botwinką. Wsyp posiekany koperek, szczypiorek oraz pokrojone w półplasterki ogórki i rzodkiewki. Całość dopraw solą i pieprzem. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z jajkiem na twardo.

/ 7Andaluzyjskie gazpacho

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie blendera i kilku składników, które teraz z łatwością możesz kupić na pobliskim bazarze. A zatem do dzieła!

Składniki:

  • 4 kromki białego pieczywa,
  • 6 pomidorów,
  • czerwona i zielona papryka,
  • duży ogórek,
  • cebula,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 0,5 l wody,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą. Pieczywo pokrój na drobne kawałki i dodaj do czosnku. Dolej oliwę, mieszaj aż powstanie jednolita masa. Odstaw na 30 minut. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz. Część okrój w kostkę, resztę zblenduj razem z masą chlebową. Przetrzyj przez sito, dolej ocet i wodę. Wymieszaj i odstaw do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z resztą pokrojonych w kostkę warzyw.

/ 7Bułgarski tarator

Obraz
© 123RF.COM

Tarator to chłodnik rodem z gorącej Bułgarii. Znakomicie gasi pragnienie i orzeźwia w upalny dzień.

Składniki:

  • 4 naturalne kefiry,
  • zielony ogórek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 6 orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka posiekanego lubczyku,
  • sól, koperek do dekoracji.

Przygotowanie: ogórka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z kefirem. Czosnek przeciśnij przez praskę, orzechy posiekaj i dodaj do kefiru. Wsyp sól, lubczyk i posiekaną pietruszkę. Wlej olej i posyp zupę koperkiem. Schłódź w lodówce.

/ 7Francuska vichysoisse

Obraz
© 123RF.COM

Klasyczny chłodnik francuski. Wykwintna kompozycja smaków sprawdzi się podczas letnich przyjęć w gronie rodziny i przyjaciół.

Składniki:

  • 8 porów,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy,
  • duży ziemniak,
  • 1,5 l wywaru warzywnego,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: pora i selera pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle i oliwie, aż zmiękną. Ziemniaki zagotuj w wywarze, gdy będą miękkie odstaw do wystudzenia. Dodaj podsmażonego warzywa. Zblenduj. Odstaw do lodówki. Podawaj z grzankami lub podsmażonymi krewetkami.

/ 7Zupa wiśniowa znad Balatonu

Obraz
© 123RF.COM

Ten węgierski chłodnik to doskonały sposób, by odczarować znienawidzone zupy owocowe. Jest pyszny i orzeźwiający, a na dodatek bardzo zdrowy.

Składniki:

  • 80 dag wiśni,
  • 8 łyżek cukru,
  • torebka cukru waniliowego,
  • 20 dag mielonego twarożku,
  • łyżka obranych i drobno posiekanych migdałów,
  • 4 łyżki gęstej słodkiej śmietany,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 goździki, skórka z połowy cytryny, szczypta cynamonu do posypania zupy.

Przygotowanie: wiśnie opłucz i wydryluj. Włóż do garnka, posyp cukrem. Dodaj goździki oraz skórkę cytrynową. Wlej trzy szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Potem zmniejsz płomień, wyjmij goździki i skórkę z cytryny. Mąkę rozrób w pół szklanki zimnej wody i wlej do zupy. Zagotuj i ostudź. Twaróg utrzyj ze śmietaną, migdałami, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Z masy uformuj podłużne kluseczki. Zupę podawaj z twarogowymi kluseczkami i cynamonem.

/ 7Indyjska raita

Obraz
© 123RF.COM

Raita to rodzaj chłodnika, który doskonale gasi pragnienie i pozwoli orzeźwić się w ciepłe popołudnia i wieczory. To danie może również z powodzeniem zastąpić dip do surowej marchewki, chlebków naan czy selera naciowego. Świetnie komponuje się także z innymi daniami kuchni indyjskiej, np. klasycznym curry.

Składniki:

  • długi ogórek,
  • 400 g gęstego jogurtu (np. greckiego),
  • pół pęczka świeżej kolendry,
  • pół pęczka mięty,
  • sól, pieprz,
  • ostra papryka chilli,
  • po 1 płaskiej łyżce: kminu rzymskiego, gorczycy, kolendry i czarnuszki.

Przygotowanie: ogórka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Zioła opłucz, osusz i posiekaj. Połącz wszystko z jogurtem. Na suchej patelni upraż przyprawy, uważając, aby ich nie przypalić. Po zdjęciu z ognia możesz je od razu dodać do raity lub utrzeć wcześniej w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem schłodź w lodówce i posyp ostrą mieloną papryką.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru