Zupa wiśniowa znad Balatonu
Ten węgierski chłodnik to doskonały sposób, by odczarować znienawidzone zupy owocowe. Jest pyszny i orzeźwiający, a na dodatek bardzo zdrowy.
Składniki:
- 80 dag wiśni,
- 8 łyżek cukru,
- torebka cukru waniliowego,
- 20 dag mielonego twarożku,
- łyżka obranych i drobno posiekanych migdałów,
- 4 łyżki gęstej słodkiej śmietany,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 goździki, skórka z połowy cytryny, szczypta cynamonu do posypania zupy.
Przygotowanie: wiśnie opłucz i wydryluj. Włóż do garnka, posyp cukrem. Dodaj goździki oraz skórkę cytrynową. Wlej trzy szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Potem zmniejsz płomień, wyjmij goździki i skórkę z cytryny. Mąkę rozrób w pół szklanki zimnej wody i wlej do zupy. Zagotuj i ostudź. Twaróg utrzyj ze śmietaną, migdałami, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Z masy uformuj podłużne kluseczki. Zupę podawaj z twarogowymi kluseczkami i cynamonem.