Andaluzyjskie gazpacho
Tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie blendera i kilku składników, które teraz z łatwością możesz kupić na pobliskim bazarze. A zatem do dzieła!
Składniki:
- 4 kromki białego pieczywa,
- 6 pomidorów,
- czerwona i zielona papryka,
- duży ogórek,
- cebula,
- 2 łyżki octu winnego,
- 0,5 l wody,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 5 ząbków czosnku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą. Pieczywo pokrój na drobne kawałki i dodaj do czosnku. Dolej oliwę, mieszaj aż powstanie jednolita masa. Odstaw na 30 minut. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz. Część okrój w kostkę, resztę zblenduj razem z masą chlebową. Przetrzyj przez sito, dolej ocet i wodę. Wymieszaj i odstaw do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z resztą pokrojonych w kostkę warzyw.