Chłodnik litewski
Klasyka gatunku, przynajmniej dla Polaków. Połączenie świeżych warzyw z kefirem, śmietaną i ziołami to świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad, kiedy z nieba leje się żar. Podstawą zupy jest botwinka, która odkwasza organizm i poprawia stan cery. Ponadto, do chłodnika dodajemy świeżego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek.
Składniki:
- duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,
- 2 ogórki,
- 5 łyżek posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- pęczek rzodkiewki,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 szklanek kefiru,
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz.
Przygotowanie: botwinkę opłucz i posiekaj. Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż wszystko do garnka i zalej niewielką ilością wody. Duś przez 10 minut, po tym czasie zdejmij z ognia i wystudź. Śmietanę i kefir wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz z botwinką. Wsyp posiekany koperek, szczypiorek oraz pokrojone w półplasterki ogórki i rzodkiewki. Całość dopraw solą i pieprzem. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z jajkiem na twardo.