Ocet jabłkowy
Ten brązowożółty płyn powstaje z jabłek lub musu jabłkowego. Jest bogaty w witaminy (z grupy B, C, E, P), minerały, beta-karoten, kwas mlekowy oraz pektyny. - Ceniony jest głównie ze względów zdrowotnych; usprawnia perystaltykę jelit, a przede wszystkim zmniejsza stopień przyswajania i odkładania tłuszczu w komórkach - podkreśla Lidia Fątowicz. Z badań wynika, że codziennie spożywanie octu jabłkowego przez osoby z nadwagą przyczynia się do spadku masy ciała i redukcji tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy brzucha (po 12 tygodniach). Udowodniono również, że ocet jabłkowy podnosi poziom dobrego cholesterolu, obniża poziom trójglicerydów i wpływa na lepsze przyswajanie cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Ocet jabłkowy stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju sałatek, białego mięsa i ryb. - Jak najczęściej zastępujmy ciężkie sosy majonezowe lekkim dressingiem z octu jabłkowego, cieszmy się smakiem potraw i jednocześnie dbajmy o linię i zdrowie - radzi dietetyczka.