Różne rodzaje octu
Ocet dla zdrowia i smaku
Nie tylko nadaje potrawom charakterystyczny, kwaskowaty smak, ale zawiera także cenne dla zdrowia pierwiastki. Może pobudzać trawienie, poprawiać apetyt czy podnosić poziom dobrego cholesterolu. Trzeba tylko wiedzieć, jaki rodzaj octu wybrać i z czym go łączyć.
Nie tylko nadaje potrawom charakterystyczny, kwaskowaty smak, ale zawiera także cenne dla zdrowia pierwiastki. Może pobudzać trawienie, poprawiać apetyt czy podnosić poziom dobrego cholesterolu. Trzeba tylko wiedzieć, jaki rodzaj octu wybrać i z czym go łączyć.
Ocet powstaje w wyniku naturalnej fermentacji, a jego "bazą" mogą być zarówno winogrona jak i inne owoce, a także ryż, cukier czy miód. By płyn ten można było nazwać octem, musi mieć w składzie przynajmniej 4 proc. kwasu octowego.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl