Różne rodzaje octu

Nie tylko nadaje potrawom charakterystyczny, kwaskowaty smak, ale zawiera także cenne dla zdrowia pierwiastki. Może pobudzać trawienie, poprawiać apetyt czy podnosić poziom dobrego cholesterolu. Trzeba tylko wiedzieć, jaki rodzaj octu wybrać i z czym go łączyć.

Obraz

/ 7Ocet dla zdrowia i smaku

Obraz
© Thinkstock

Nie tylko nadaje potrawom charakterystyczny, kwaskowaty smak, ale zawiera także cenne dla zdrowia pierwiastki. Może pobudzać trawienie, poprawiać apetyt czy podnosić poziom dobrego cholesterolu. Trzeba tylko wiedzieć, jaki rodzaj octu wybrać i z czym go łączyć.

Ocet powstaje w wyniku naturalnej fermentacji, a jego "bazą" mogą być zarówno winogrona jak i inne owoce, a także ryż, cukier czy miód. By płyn ten można było nazwać octem, musi mieć w składzie przynajmniej 4 proc. kwasu octowego.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 7Ocet spirytusowy

Obraz
© Thinkstock

Najbardziej popularny i najtańszy. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji spirytusu. Już w czasach starożytnych wykorzystywano go do polewania kamieni lub skał, które następnie ulegały rozpadowi. Najpowszechniejszy jest ocet spirytusowy z 10 procentowym stopniem kwasowości, choć w sklepach dostępne są również octy 6 procentowe. W kuchni stosowany jest głównie jako przyprawa zakwaszająca. Dodaje się go także do niektórych marynat i sosów. Spożywany w niewielkich ilościach pobudza trawienie i poprawia apetyt. Ma specyficzny, ostry, duszący zapach. Trudno jednak szukać w nim wartości odżywczych, a przyjmowany w nadmiarze może być szkodliwy dla organizmu. Ocet spirytusowy bardzo często używany jest w gospodarstwie domowym również jako tani środek czyszczący, odkamieniający i dezynfekujący.

/ 7Ocet balsamiczny

Obraz
© Thinkstock

- Powstaje z białych lub czerwonych winogron. Charakteryzuje się przede wszystkim bardzo ciemną barwą i słodko-kwaśnym smakiem. Jest gęsty i aromatyczny, zawiera do 70 proc. niesfermentowanych cukrów. Oryginalny ocet balsamiczny dojrzewa co najmniej przez dwanaście lat, a na produkcję litra płynu potrzeba 145 kilogramów surowych winogron - tłumaczy Lidia Fątowicz z Centrum Naturhouse. Inaczej ma się sprawa z octem balsamicznym produkowanym nietradycyjnie. Czas jego wyrobu jest krótszy; powstaje ze składników mniej zagęszczonych. Lidia Fątowicz podpowiada, aby stosować go przede wszystkim jako przyprawę do wszelkiego typu sałat. - Nie tylko wzbogaci ich smak, ale również poprawi perystaltykę jelit i obniży poziom cholesterolu. W sklepach szukajmy octu balsamicznego tylko dobrej jakości. Wysoką cenę zrekompensuje jego smak i właściwości - zapewnia dietetyczka.

/ 7Ocet winny

Obraz
© Thinkstock

Z języka francuskiego zwany "vinaigre". Produkowany jest z wina białego lub czerwonego. Jego smak w dużej mierze zależy od długości leżakowania; im dłużej przechowywany jest w drewnianych beczkach, tym lepiej dla jego jakości. Tutaj stężenie kwasu octowego wynosi od 6 do 10 proc. Nadaje potrawom charakterystyczny, kwaskowaty smak. Dobrej jakości ocet winny zawiera cenne dla zdrowia pierwiastki (magnez, fosfor, potas). Czerwony ma w swoim składzie także garbniki, działające przeciwzapalnie i obkurczająco na błony śluzowe jelit. - Ocet winny biały jest delikatny, często stosowany do wzmocnienia smaku barszczu czerwonego oraz potraw słodko-kwaśnych. Czerwony ocet winny jest bardziej wyrazisty, doskonale sprawdza się w roli marynat do mięsa wołowego, cielęcego i jagnięciny. Ocet winny jest doskonałym dodatkiem również do sałatek, fasoli czy soczewicy - podpowiada Lidia Fątowicz.

/ 7Ocet jabłkowy

Obraz
© Thinkstock

Ten brązowożółty płyn powstaje z jabłek lub musu jabłkowego. Jest bogaty w witaminy (z grupy B, C, E, P), minerały, beta-karoten, kwas mlekowy oraz pektyny. - Ceniony jest głównie ze względów zdrowotnych; usprawnia perystaltykę jelit, a przede wszystkim zmniejsza stopień przyswajania i odkładania tłuszczu w komórkach - podkreśla Lidia Fątowicz. Z badań wynika, że codziennie spożywanie octu jabłkowego przez osoby z nadwagą przyczynia się do spadku masy ciała i redukcji tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy brzucha (po 12 tygodniach). Udowodniono również, że ocet jabłkowy podnosi poziom dobrego cholesterolu, obniża poziom trójglicerydów i wpływa na lepsze przyswajanie cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Ocet jabłkowy stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju sałatek, białego mięsa i ryb. - Jak najczęściej zastępujmy ciężkie sosy majonezowe lekkim dressingiem z octu jabłkowego, cieszmy się smakiem potraw i jednocześnie dbajmy o linię i zdrowie - radzi dietetyczka.

/ 7Ocet ryżowy

Obraz
© Thinkstock

Dominuje głównie w kuchni azjatyckiej. - Łatwo się domyśleć, że powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej i octowej produktów ryżowych. Smak i kolor octu ryżowego zależy przede wszystkim od dodanych do niego przypraw np. imbiru i chili - wyjaśnia Lidia Fątowicz z Centrum Naturhouse. Chińskie octy są kwaśne, a japońskie zdecydowanie bardziej łagodne i słodkie. Zastosowanie octu ryżowego jest szerokie. Można dodawać go do sushi, sałatek, sosów, dipów, przyprawiać nim makarony czy marynować produkty. Dietetyczka tłumaczy, że biały ocet ryżowy, najbardziej przypominający ocet spirytusowy, stosowany jest do dań słodko-kwaśnych oraz do marynowania warzyw. Czarny ocet ryżowy o charakterystycznym aromacie dodawany jest głównie do sosów i potraw smażonych. Ostatni z octów ryżowych, czerwony, znalazł zastosowanie jako przyprawa do sosów, ryb i owoców morza.

/ 7Ocet owocowy

Obraz
© Thinkstock

Możemy przyrządzić go sami z dowolnych owoców. Potrzebne są do tego całe owoce i obierki, choć mogą być również gniazda nasienne czy miazga, którą otrzymujemy po odciągnięciu soku z owoców w sokowirówce. Należy włożyć je do słoja i zalać wrzątkiem (ewentualnie z dodatkiem cukru), a po 14 dniach dodać kolejną porcję owoców i obierzyn i znowu zalać wrzącą wodą. Słój należy obwiązać płótnem lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po około ośmiu tygodniach płyn z owoców i obierek zmieni się w ocet - po przefiltrowaniu należy przelać go do butelek. Taki domowy ocet będzie doskonałym i zdrowym dodatkiem do sałatek, sosów, dressingów czy majonezu. W domowych warunkach możemy również "wyprodukować" ocet ziołowy z popularnych przypraw.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna