Ocet balsamiczny
- Powstaje z białych lub czerwonych winogron. Charakteryzuje się przede wszystkim bardzo ciemną barwą i słodko-kwaśnym smakiem. Jest gęsty i aromatyczny, zawiera do 70 proc. niesfermentowanych cukrów. Oryginalny ocet balsamiczny dojrzewa co najmniej przez dwanaście lat, a na produkcję litra płynu potrzeba 145 kilogramów surowych winogron - tłumaczy Lidia Fątowicz z Centrum Naturhouse. Inaczej ma się sprawa z octem balsamicznym produkowanym nietradycyjnie. Czas jego wyrobu jest krótszy; powstaje ze składników mniej zagęszczonych. Lidia Fątowicz podpowiada, aby stosować go przede wszystkim jako przyprawę do wszelkiego typu sałat. - Nie tylko wzbogaci ich smak, ale również poprawi perystaltykę jelit i obniży poziom cholesterolu. W sklepach szukajmy octu balsamicznego tylko dobrej jakości. Wysoką cenę zrekompensuje jego smak i właściwości - zapewnia dietetyczka.