Zupa czosnkowa
Zupę czosnkową przygotujesz ze składników, które zawsze masz pod ręką - ziemniaki, ser, śmietana, czosnek. Bazą zupy może być warzywny lub drobiowy bulion. Czosnek to naturalny antybiotyk, którego właściwości lecznicze, są wykorzystywane od wieków. W czasie I wojny światowej zupą z pieczonego czosnku leczono wszelkie infekcje wirusowe oraz bakteryjne. Talerz aromatycznej czosnkowej doskonale rozgrzewa, wzmacnia organizm, poprawia krążenie krwi, podnosi odporność. - Czosnek może być stosowany w celu zapobiegania przeziębieniom. Obniża gorączkę, działa napotnie, wspomaga leczenie anginy. Poza tym wzmacnia organizm. Jest on źródłem cennych flawonoidów, flawonów, witamin z grupy B, związków śluzowych i soli mineralnych, a wśród nich związków selenu, wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu. Z kolei liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C – mówi dietetyk.