Rosół
Zostało naukowo udowodnione, że rosół to doskonały środek leczniczy. Badacze z Uniwersytetu w Nebrasce stwierdzili, że ta zupa zawiera wiele substancji leczniczych. Rosół działa przeciwzapalnie, rozgrzewa, stymuluje układ odpornościowy. Jednak rosół rosołowi nierówny. Dobroczynny wpływ na nasze zdrowie będzie miał esencjonalny bulion ugotowany na mięsie np. drobiowym i wołowym z dodatkiem świeżych warzyw – marchwi, pietruszki, selera, cebuli. Do tego ziele angielskie, ziarna pieprzu i liść laurowy. - Rosół świetnie rozgrzewa i zmniejsza wydzielenie śluzu, dzięki czemu poprawia funkcjonowanie śluzówki nosa. Ponadto wpływa stymulująco na produkcję komórek układu odpornościowego. Zmniejsza stan zapalny w organizmie, dostarcza witamin i składników odżywczych. Uwalniana w czasie gotowania cysteina przyspiesza odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach i płucach wydzieliny. Talerz parującego rosołu zadziała jak inhalacja - złagodzi ból gardła, przyniesie ulgę, udrażniając zatkany nos i oczyszczając zatoki – wyjaśnia Anna Jasińska.