Pierogi z pieczarkami i serem żółtym
Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy starte na grubym oczku pieczarki i chwilę dusimy, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodajemy masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gdy farsz ostygnie, dodajmy pokrojony w kostkę ser żółty. Do przesianej mąki dodajemy olej i powoli mieszając wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są widoczne liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Do każdego nakładamy wystudzony farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju, aż do osiągnięcia złotego koloru.