Jaglanka
Utrzymaniu dobrej odporności sprzyja również jedzenie kasz, najlepiej jaglanej. Według chińskiej medycyny kasza jaglana ociepla organizm. Ma działanie odkwaszające organizm, jako jedyna z kasz. Doskonale smakuje na słodko - np. w śniadaniowej wersji.
Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka syropu z agawy, 1 garść suszonych moreli, 1 garść suszonych śliwek, szczypta kardamonu, 1 jabłko, pieprz, sól, olej kokosowy.
Przygotowanie: kaszę gotujemy w wodzie przez około 20 minut. Wcześniej można ją podprażyć na suchej patelni, by straciła gorzkawy posmak. Obrane jabłko podsmażamy na łyżeczce oleju kokosowego. Gdy owoc puści sok, dodajemy syrop z agawy i kardamon. Lekko solimy, pieprzymy i smażymy jeszcze kilka minut. Ugotowaną kaszę jaglaną wrzucamy do jabłka. Dodajemy suszone morele i śliwki. Mieszamy. Przekładamy na talerz i podajemy.