Rozgrzewające dania i napoje. Pyszne i proste
Te produkty i potrawy mają rozgrzewającą moc.
Jedzenie zamiast kolejnego swetra
Zima to trudny czas dla naszego organizmu. Odpowiednią temperaturę ciała zapewni nam nie tylko ciepłe odzienie, ale również odpowiednia, zimowa dieta. To jeden ze sposobów na najszybsze rozgrzanie się. W poszukiwaniu idealnego rozwiązania należałoby udać się w kulinarną podróż do korzeni polskiej tradycji. Znajdziemy tam doskonałe potrawy, które idealnie sprawdzą się podczas zimowych dni. Prym wśród nich wiedzie oczywiście rosół, który świetnie rozgrzewa po spacerach, doskonale smakuje i co ważne - przywołuje rodzinny klimat. Ale to nie jedyna propozycja rozgrzewającego posiłku. Zobaczcie nasze propozycje.
Rosół w nowej odsłonie Piotra Cyranowicza
Rewelacyjnym sposobem na dodanie trochę orientalnego wyrazu tej zupy jest odrobina imbiru i anyżu. Przyprawy te znane przede wszystkim ze swoich rozgrzewających właściwości.
Składniki: 1,5 kg kości wołowych z karku lub szpikowych, 500 g karkówki wołowej, 50 g obranego imbiru, 2 cebule, 2,5 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego, 2 łyżki cukru, 5 całych gwiazdek anyżu, 6 całych ząbków czosnku, 1 łyżka soli, kiełki fasoli lub inne ulubione, siekany szczypiorek, cytryna, listki kolendry do dekoracji, makaron jajeczny krajanka do podania.
Przygotowanie: W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu przez najbliższe 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą. Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego świeżą wodę - również 4 litry. Następnie przekładamy do naczynia wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz cukier i zostawiamy rosół na małym ogniu aż mięso będzie miękkie - ok. 40 minut. Po tym czasie dorzucamy do całości anyż oraz czosnek zawinięte w gazę. Dzięki temu łatwo będzie je wyjąć z garnka. Po 30 minutach usuwamy powyższe składniki. Mięso przekładamy do zimnej wody by się ostudziło i nie straciło soczystości. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki. Gotujemy makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut.
Następnie odsączamy makaron i przekładamy go do misek dla gości. Na wierzch kładziemy plasterki mięsa oraz ulubione kiełki. Całość zalewamy gorącym bulionem i dekorujemy szczypiorkiem oraz kolendrą. Rosół podajemy z ćwiartką cytryny.
Jaglanka
Utrzymaniu dobrej odporności sprzyja również jedzenie kasz, najlepiej jaglanej. Według chińskiej medycyny kasza jaglana ociepla organizm. Ma działanie odkwaszające organizm, jako jedyna z kasz. Doskonale smakuje na słodko - np. w śniadaniowej wersji.
Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka syropu z agawy, 1 garść suszonych moreli, 1 garść suszonych śliwek, szczypta kardamonu, 1 jabłko, pieprz, sól, olej kokosowy.
Przygotowanie: kaszę gotujemy w wodzie przez około 20 minut. Wcześniej można ją podprażyć na suchej patelni, by straciła gorzkawy posmak. Obrane jabłko podsmażamy na łyżeczce oleju kokosowego. Gdy owoc puści sok, dodajemy syrop z agawy i kardamon. Lekko solimy, pieprzymy i smażymy jeszcze kilka minut. Ugotowaną kaszę jaglaną wrzucamy do jabłka. Dodajemy suszone morele i śliwki. Mieszamy. Przekładamy na talerz i podajemy.
Pierogi z pieczarkami i serem żółtym
Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy starte na grubym oczku pieczarki i chwilę dusimy, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodajemy masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gdy farsz ostygnie, dodajmy pokrojony w kostkę ser żółty. Do przesianej mąki dodajemy olej i powoli mieszając wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są widoczne liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Do każdego nakładamy wystudzony farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju, aż do osiągnięcia złotego koloru.
Rozgrzewający napój z imbirem
Warto pić herbaty z sokiem malinowym domowej roboty, ponieważ jego regularne spożywanie podnosi odporność. Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się napary przygotowane z jednego z ziół: tymianku, czarnego bzu czy kwiatu lipy. W przeziębieniu czy grypie sprawdzi się napój imbirowy, który rozgrzewa i wykazuje działanie antywirusowe.
Składniki: przegotowana woda, 2-3 cm korzenia imbiru, sok z jednej limonki, miód do smaku.
Sposób przygotowani: imbir dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Wodę mieszamy z imbirem i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Zdejmujemy miksturę z kuchenki, czekamy, aż lekko przestygnie i dodajemy do niej sok oraz miód. Pijemy, aby rozgrzać nasze ciało, np. po spacerze lub przed snem.
Leczo z boczkiem i pomidorami Piotra Murawskiego
Na pyszną i rozgrzewającą potrawę nie trzeba długo czekać! Leczo można przygotować bardzo szybko, zwłaszcza jeśli zamiast na mięso - postawimy na boczek.
Składniki: 1 kg cukinii, pół szklanki bulionu, 500 g cebuli, 500 g wędzonego boczku, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 6 sztuk świeżych listków bazylii, 3 łyżki pieprzu, oliwa z oliwek, 2 pomidory, 0,5 szklanki wody.
Przygotowanie: wędzony boczek kroimy w dosyć grubą kostkę i posypujemy słodką papryką w proszku. Rumienimy go na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy i dodajemy do boczku. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Obieramy, oczyszczamy i płuczemy cukinię, po czym kroimy w grubą kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i podobnie jak cukinie - kroimy w grubą kostkę. Warzywa z boczkiem przekładamy do rondelka, wlewamy bulion. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut. Dodajemy bazylię, a dla smaku doprawiamy solą i pieprzem.