Rozgrzewające dania i napoje. Pyszne i proste

Te produkty i potrawy mają rozgrzewającą moc.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

/ 7Jedzenie zamiast kolejnego swetra

Obraz
© 123RF.COM

Zima to trudny czas dla naszego organizmu. Odpowiednią temperaturę ciała zapewni nam nie tylko ciepłe odzienie, ale również odpowiednia, zimowa dieta. To jeden ze sposobów na najszybsze rozgrzanie się. W poszukiwaniu idealnego rozwiązania należałoby udać się w kulinarną podróż do korzeni polskiej tradycji. Znajdziemy tam doskonałe potrawy, które idealnie sprawdzą się podczas zimowych dni. Prym wśród nich wiedzie oczywiście rosół, który świetnie rozgrzewa po spacerach, doskonale smakuje i co ważne - przywołuje rodzinny klimat. Ale to nie jedyna propozycja rozgrzewającego posiłku. Zobaczcie nasze propozycje.

/ 7Rosół w nowej odsłonie Piotra Cyranowicza

Obraz
© Materiały prasowe

Rewelacyjnym sposobem na dodanie trochę orientalnego wyrazu tej zupy jest odrobina imbiru i anyżu. Przyprawy te znane przede wszystkim ze swoich rozgrzewających właściwości.

Składniki: 1,5 kg kości wołowych z karku lub szpikowych, 500 g karkówki wołowej, 50 g obranego imbiru, 2 cebule, 2,5 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego, 2 łyżki cukru, 5 całych gwiazdek anyżu, 6 całych ząbków czosnku, 1 łyżka soli, kiełki fasoli lub inne ulubione, siekany szczypiorek, cytryna, listki kolendry do dekoracji, makaron jajeczny krajanka do podania.
Przygotowanie: W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu przez najbliższe 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą. Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego świeżą wodę - również 4 litry. Następnie przekładamy do naczynia wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz cukier i zostawiamy rosół na małym ogniu aż mięso będzie miękkie - ok. 40 minut. Po tym czasie dorzucamy do całości anyż oraz czosnek zawinięte w gazę. Dzięki temu łatwo będzie je wyjąć z garnka. Po 30 minutach usuwamy powyższe składniki. Mięso przekładamy do zimnej wody by się ostudziło i nie straciło soczystości. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki. Gotujemy makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut.
Następnie odsączamy makaron i przekładamy go do misek dla gości. Na wierzch kładziemy plasterki mięsa oraz ulubione kiełki. Całość zalewamy gorącym bulionem i dekorujemy szczypiorkiem oraz kolendrą. Rosół podajemy z ćwiartką cytryny.

/ 7Jaglanka

Obraz
© 123RF.COM

Utrzymaniu dobrej odporności sprzyja również jedzenie kasz, najlepiej jaglanej. Według chińskiej medycyny kasza jaglana ociepla organizm. Ma działanie odkwaszające organizm, jako jedyna z kasz. Doskonale smakuje na słodko - np. w śniadaniowej wersji.

Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka syropu z agawy, 1 garść suszonych moreli, 1 garść suszonych śliwek, szczypta kardamonu, 1 jabłko, pieprz, sól, olej kokosowy.
Przygotowanie: kaszę gotujemy w wodzie przez około 20 minut. Wcześniej można ją podprażyć na suchej patelni, by straciła gorzkawy posmak. Obrane jabłko podsmażamy na łyżeczce oleju kokosowego. Gdy owoc puści sok, dodajemy syrop z agawy i kardamon. Lekko solimy, pieprzymy i smażymy jeszcze kilka minut. Ugotowaną kaszę jaglaną wrzucamy do jabłka. Dodajemy suszone morele i śliwki. Mieszamy. Przekładamy na talerz i podajemy.

/ 7Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Obraz
© Materiały prasowe

Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy starte na grubym oczku pieczarki i chwilę dusimy, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodajemy masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gdy farsz ostygnie, dodajmy pokrojony w kostkę ser żółty. Do przesianej mąki dodajemy olej i powoli mieszając wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są widoczne liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Do każdego nakładamy wystudzony farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju, aż do osiągnięcia złotego koloru.

/ 7Rozgrzewający napój z imbirem

Obraz
© 123RF.COM

Warto pić herbaty z sokiem malinowym domowej roboty, ponieważ jego regularne spożywanie podnosi odporność. Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się napary przygotowane z jednego z ziół: tymianku, czarnego bzu czy kwiatu lipy. W przeziębieniu czy grypie sprawdzi się napój imbirowy, który rozgrzewa i wykazuje działanie antywirusowe.

Składniki: przegotowana woda, 2-3 cm korzenia imbiru, sok z jednej limonki, miód do smaku.
Sposób przygotowani: imbir dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Wodę mieszamy z imbirem i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Zdejmujemy miksturę z kuchenki, czekamy, aż lekko przestygnie i dodajemy do niej sok oraz miód. Pijemy, aby rozgrzać nasze ciało, np. po spacerze lub przed snem.

/ 7Leczo z boczkiem i pomidorami Piotra Murawskiego

Obraz
© Materiały prasowe

Na pyszną i rozgrzewającą potrawę nie trzeba długo czekać! Leczo można przygotować bardzo szybko, zwłaszcza jeśli zamiast na mięso - postawimy na boczek.

Składniki: 1 kg cukinii, pół szklanki bulionu, 500 g cebuli, 500 g wędzonego boczku, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 6 sztuk świeżych listków bazylii, 3 łyżki pieprzu, oliwa z oliwek, 2 pomidory, 0,5 szklanki wody.
Przygotowanie: wędzony boczek kroimy w dosyć grubą kostkę i posypujemy słodką papryką w proszku. Rumienimy go na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy i dodajemy do boczku. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Obieramy, oczyszczamy i płuczemy cukinię, po czym kroimy w grubą kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i podobnie jak cukinie - kroimy w grubą kostkę. Warzywa z boczkiem przekładamy do rondelka, wlewamy bulion. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut. Dodajemy bazylię, a dla smaku doprawiamy solą i pieprzem.

/ 7Peruwiańska zupa na rozgrzanie

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita