Rolada bezowa z rabarbarem
Składniki: 250 g cukru, 100 g płatków migdałowych, 6 białek, 4 laski rabarbaru, 2-3 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki żelatyny, szczypta soli, cukier wanilinowy, cukier puder, mięta świeża.
Wykonanie: Rabarbar kroimy w drobną kostkę i zasypujemy cukrem. Wstawiamy na durszlak. Po odcieknięciu nadmiaru soku przelewamy go na patelnię zagotowujemy, odparowujemy i dodajemy rabarbar z sitka. Chwilę smażymy, dodajemy cukier wanilinowy i sypką żelatynę. Schładzamy. śmietanę ubijamy na sztywno delikatnie dosładzamy i wykładamy na bezę. Na wierzch wykładamy rabarbar. Zwijamy roladę, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy rabarbarem oraz miętą.
Dzień Dobry TVN/x-news/mp/WP Kuchnia