Rolada mięsna z botwinką, mozzarellą, koprem i kaszą
Składniki: 250 ml śmietany 30%, 80 g kaszy jęczmiennej, 3 kulki sera mozzarella w zalewie, 3 jajka, 2 kajzerki, 1,5 kg łopatki wieprzowej, 1 pęczek cebulki dymki, koper, natka pietruszki, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku, bułka tarta, chrzan.
Wykonanie: Mięso z łopatki mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy w śmietanie lub mleku, odciskamy i przepuszczamy również przez maszynkę. Cebulę dymkę przesmażamy krótko z posiekanymi gałązkami botwinki, bez liści. Masę mięsną łączymy z jajkami, cebulą i botwinką przesmażoną oraz przyprawami. Dokładnie wyrabiamy masę, rozkładamy na arkuszu pergaminu. Na wierzch układamy liście botwinki, ugotowaną kaszę i ser mozzarella. Zwijamy roladę i umieszczamy w foremce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut. Śmietanę zagotowujemy, odparowujemy, dodajemy sos z pieczenia rolady i na koniec chrzan. Roladę mięsna podajemy w sosie chrzanowym.