Zupa z soczewicą, marchewką i cynamonem
Składniki: 100 g soczewicy, 200 g mrożonej marchewki, 1 łodyga selera naciowego, 2 cebule dymki, ząbek czosnku, 50 g masła klarowanego, 1 l wody lub, jeśli mamy, bulionu, 150 ml śmietany 30%, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku listki bazylii do ozdoby.
Przygotowanie: marchewkę i pokrojony w talarki seler naciowy zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy 5 minut. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym. Wsypujemy pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kurkumy i gałki muszkatołowej. Dodajemy soczewicę i całość podsmażamy 5 minut. Dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 30 minut - soczewica powinna być miękka. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Po nalaniu do talerzy zupę dekorujemy listkami bazylii.