Jak gotować soczewicę?
Każdy rodzaj soczewicy ma inną twardość, w związku z tym każdy z nich należy inaczej gotować.
Najmniej czasochłonna jest soczewica czerwona i żółta. Obie odmiany wymagają wcześniejszego moczenia i gotuje się je zaledwie około 15 minut. Znaczniej bardziej wymagająca jest soczewica zielona. Trzeba moczyć ją minimum pół godziny, a następnie gotuje około 45 minut. Najtwardsze ziarna ma soczewica brązowa - należy moczyć ja minimum 30 minut, a następnie gotować nawet godzinę.
W trakcie gotowania każda soczewica chłonie wodę i dwukrotnie zwiększa swoją objętość, dlatego istotny jest wybór dużego garnka do gotowania. Wodę należy solić dopiero pod koniec gotowania (około 10 minut przed jego zakończeniem), aby nie straciła białka i nie zrobiła się twarda. Ugotowana soczewica może być przechowywana w lodówce przez tydzień.