Relacja z warsztatów Amica, czyli kulinarna podróż po czterech kontynentach
Najlepszy sposób na jesienną chandrę to dobre jedzenie, dalekie wyprawy i spotkanie w wybornym towarzystwie. Udowodniły to warsztaty kulinarne, w trakcie których razem z Amicą wybraliśmy się w kulinarną podróż po czterech kontynentach. Wydarzenie odbyło się 21 listopada w studiu kulinarnym Polish Your Cooking przy ulicy Długiej 44/50 w Warszawie. Nad całością gotowanych dań czuwał szef kuchni Michał Piosik, a za część merytoryczną odpowiadał zespół Amica.
Pierwsza część spotkania dotyczyła ciekawej historii marki oraz wyniki badań, jak Polacy postrzegają Amicę na tle konkurencji. Szczegółowo omówiono sprzęt, który od lat wyróżnia Amicę na rynku sprzętu AGD, a także nowe technologie, które polski potentat z powodzeniem wprowadza w swojej produkcji. Następnie uczestnicy podzieleni zostali na cztery drużyny. Dziennikarze oraz blogerzy kulinarni wysłuchali wstępu szefa kuchni Michała Piosika na temat charakterystycznych dań i produktów kuchni azjatyckiej, włoskiej, australijskiej i marokańskiej. Po smakowitym wprowadzeniu cała grupa przystąpiła do wspólnego gotowania.
Efekt był prawdziwą ucztą dla kubków smakowych! Na intuicyjnych i prostych w obsłudze płytach indukcyjnych powstały m.in. tajska pikantna zupa z mięsnymi kulkami i grzybowe risotto. Z kolei wysokiej klasy piekarniki odpowiadały za upieczenie idealnej bezy pavlovej, którą podano z sezonowymi owocami i smak włoskich gnocchi zapiekanych w pomidorowym sosie z dużą ilością parmezanu. Udana wspólna konsumpcja, rozmowy bez końca i pozowanie do zdjęć idealnie podsumowują całe spotkanie i warsztaty kulinarne z Amicą w studiu kulinarnym Polish Your Cooking.