Relacja z warsztatów Amica, czyli kulinarna podróż po czterech kontynentach

Najlepszy sposób na jesienną chandrę to dobre jedzenie, dalekie wyprawy i spotkanie w wybornym towarzystwie. Udowodniły to warsztaty kulinarne, w trakcie których razem z Amicą wybraliśmy się w kulinarną podróż po czterech kontynentach. Wydarzenie odbyło się 21 listopada w studiu kulinarnym Polish Your Cooking przy ulicy Długiej 44/50 w Warszawie. Nad całością gotowanych dań czuwał szef kuchni Michał Piosik, a za część merytoryczną odpowiadał zespół Amica.

Dania kuchni świata z warsztatów kulinarnych Amica
Źródło zdjęć: © fot. Amica

Pierwsza część spotkania dotyczyła ciekawej historii marki oraz wyniki badań, jak Polacy postrzegają Amicę na tle konkurencji. Szczegółowo omówiono sprzęt, który od lat wyróżnia Amicę na rynku sprzętu AGD, a także nowe technologie, które polski potentat z powodzeniem wprowadza w swojej produkcji. Następnie uczestnicy podzieleni zostali na cztery drużyny. Dziennikarze oraz blogerzy kulinarni wysłuchali wstępu szefa kuchni Michała Piosika na temat charakterystycznych dań i produktów kuchni azjatyckiej, włoskiej, australijskiej i marokańskiej. Po smakowitym wprowadzeniu cała grupa przystąpiła do wspólnego gotowania.

Obraz
© fot. Amica

Efekt był prawdziwą ucztą dla kubków smakowych! Na intuicyjnych i prostych w obsłudze płytach indukcyjnych powstały m.in. tajska pikantna zupa z mięsnymi kulkami i grzybowe risotto. Z kolei wysokiej klasy piekarniki odpowiadały za upieczenie idealnej bezy pavlovej, którą podano z sezonowymi owocami i smak włoskich gnocchi zapiekanych w pomidorowym sosie z dużą ilością parmezanu. Udana wspólna konsumpcja, rozmowy bez końca i pozowanie do zdjęć idealnie podsumowują całe spotkanie i warsztaty kulinarne z Amicą w studiu kulinarnym Polish Your Cooking.

Obraz
© fot. Amica
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja