Smaczna fasolka po bretońsku
Składniki: 2 puszki białej fasoli, 300 g wędzonego boczku, 400 g kiełbasy, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 60 g koncentratu pomidorowego, olej, liście laurowe, cząber, majeranek, oregano, sól, pieprz.
*Przygotowanie: *fasolę, wędzony boczek i liście laurowe zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 90 minut. Gdy fasola ugotuje się, wyjmujemy z niej mięso. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju do momentu, aż zeszkli się. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną kiełbasę. Dusimy przez kilka minut, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość wlewamy do ugotowanej wcześniej fasoli i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony boczek, sól, pieprz, oregano, cząber i majeranek. Gotujemy całość przez ok. 10 minut.