WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Raz gotujesz, potem odgrzewasz. Ekonomiczna kuchnia

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF

Często zdarza się, że z powodu pracy i dodatkowych licznych obowiązków nie mamy czasu na przyrządzanie domowych posiłków. Jest jednak proste rozwiązanie tego problemu. Wystarczy, że ugotujemy potrawę, którą będziemy mogli odgrzać. Poza tym, leczo, gulasz czy forszmak zyskują na smaku na drugi czy trzeci dzień.

/ 6Węgierskie leczo

Obraz
© 123RF

Składniki: 3 czerwone papryki, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 cukinia, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 200 g kiełbasy, 500 g przecieru pomidorowego, słodka papryka, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
*Przygotowanie: *pokrojone w kostkę papryki i cebule dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy kawałki cukinii i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiełbasę smażymy oddzielnie przez kilka minut, po czym dodajemy do warzyw. Wlewamy przecier pomidorów i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut.

/ 6Sycący forszmak

Obraz
© 123RF

Składniki: *150 g wędzonej kiełbasy, 300 g karkówki, 5 kiszonych ogórków, 100 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 l bulionu, 100 ml przecieru pomidorowego, mąka, olej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
*
Przygotowanie:
pokrojoną drobno cebulę dusimy na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiełbasę, karkówkę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki. Najpierw do cebuli dodajemy mięso i smażymy przez chwilę. Potem dodajemy paprykę i pieczarki, po czym zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Następnie mieszamy z ogórkami i przecierem pomidorowym i dusimy kilka minut. 2 łyżki zimnej wody mieszamy z mąką i wlewamy do forszmaku. Całość gotujemy przez kolejne 15 minut.

/ 6Aromatyczny bigos

Obraz
© 123RF

Składniki: *2 kg kapusty kiszonej, 500 g karkówki, 200 g wędzonego boczku, 300 g kiełbasy, 200 g suszonych śliwek, 3 cebule, przecier pomidorowy, olej, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
*
Przygotowanie:
kapustę płuczemy w zimnej wodzie. Następnie szatkujemy ją i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez ok. 40 minut. Cebulę i mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, aż cebula zeszkli się, a mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy je do kapusty, po czym mieszamy z pokrojonymi śliwkami i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 90 minut.

/ 6Smaczna fasolka po bretońsku

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 puszki białej fasoli, 300 g wędzonego boczku, 400 g kiełbasy, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 60 g koncentratu pomidorowego, olej, liście laurowe, cząber, majeranek, oregano, sól, pieprz.
*Przygotowanie: *fasolę, wędzony boczek i liście laurowe zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 90 minut. Gdy fasola ugotuje się, wyjmujemy z niej mięso. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju do momentu, aż zeszkli się. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną kiełbasę. Dusimy przez kilka minut, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość wlewamy do ugotowanej wcześniej fasoli i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony boczek, sól, pieprz, oregano, cząber i majeranek. Gotujemy całość przez ok. 10 minut.

/ 6Pożywny gulasz

Obraz
© 123RF

*Składniki: *500 g wołowiny, 400 g ziemniaków, 500 ml bulionu, 5 marchewek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, natka pietruszki, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz.
*Przygotowanie: *wołowinę kroimy w dużą kostkę i smażymy na oliwie do momentu, aż mięso zbrązowieje. Podsmażone kawałki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy sól i pieprz oraz rozmaryn, tymianek i natkę pietruszki. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 90 minut. Następnie kroimy ziemniaki, marchew i cebulę na duże kawałki, po czym dodajemy je razem z czosnkiem. Gulasz dusimy przez kolejne 30 minut.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika