Smakowite inspiracje
Często zdarza się, że z powodu pracy i dodatkowych licznych obowiązków nie mamy czasu na przyrządzanie domowych posiłków. Jest jednak proste rozwiązanie tego problemu. Wystarczy, że ugotujemy potrawę, którą będziemy mogli odgrzać. Poza tym, leczo, gulasz czy forszmak zyskują na smaku na drugi czy trzeci dzień.
Węgierskie leczo
Składniki: 3 czerwone papryki, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 cukinia, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 200 g kiełbasy, 500 g przecieru pomidorowego, słodka papryka, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
*Przygotowanie: *pokrojone w kostkę papryki i cebule dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy kawałki cukinii i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiełbasę smażymy oddzielnie przez kilka minut, po czym dodajemy do warzyw. Wlewamy przecier pomidorów i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut.
Sycący forszmak
Składniki: *150 g wędzonej kiełbasy, 300 g karkówki, 5 kiszonych ogórków, 100 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 l bulionu, 100 ml przecieru pomidorowego, mąka, olej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
*Przygotowanie: pokrojoną drobno cebulę dusimy na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiełbasę, karkówkę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki. Najpierw do cebuli dodajemy mięso i smażymy przez chwilę. Potem dodajemy paprykę i pieczarki, po czym zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Następnie mieszamy z ogórkami i przecierem pomidorowym i dusimy kilka minut. 2 łyżki zimnej wody mieszamy z mąką i wlewamy do forszmaku. Całość gotujemy przez kolejne 15 minut.
Aromatyczny bigos
Składniki: *2 kg kapusty kiszonej, 500 g karkówki, 200 g wędzonego boczku, 300 g kiełbasy, 200 g suszonych śliwek, 3 cebule, przecier pomidorowy, olej, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
*Przygotowanie: kapustę płuczemy w zimnej wodzie. Następnie szatkujemy ją i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez ok. 40 minut. Cebulę i mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, aż cebula zeszkli się, a mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy je do kapusty, po czym mieszamy z pokrojonymi śliwkami i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 90 minut.
Smaczna fasolka po bretońsku
Składniki: 2 puszki białej fasoli, 300 g wędzonego boczku, 400 g kiełbasy, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 60 g koncentratu pomidorowego, olej, liście laurowe, cząber, majeranek, oregano, sól, pieprz.
*Przygotowanie: *fasolę, wędzony boczek i liście laurowe zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 90 minut. Gdy fasola ugotuje się, wyjmujemy z niej mięso. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju do momentu, aż zeszkli się. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną kiełbasę. Dusimy przez kilka minut, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość wlewamy do ugotowanej wcześniej fasoli i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony boczek, sól, pieprz, oregano, cząber i majeranek. Gotujemy całość przez ok. 10 minut.
Pożywny gulasz
*Składniki: *500 g wołowiny, 400 g ziemniaków, 500 ml bulionu, 5 marchewek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, natka pietruszki, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz.
*Przygotowanie: *wołowinę kroimy w dużą kostkę i smażymy na oliwie do momentu, aż mięso zbrązowieje. Podsmażone kawałki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy sól i pieprz oraz rozmaryn, tymianek i natkę pietruszki. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 90 minut. Następnie kroimy ziemniaki, marchew i cebulę na duże kawałki, po czym dodajemy je razem z czosnkiem. Gulasz dusimy przez kolejne 30 minut.