Sycący forszmak
Składniki: *150 g wędzonej kiełbasy, 300 g karkówki, 5 kiszonych ogórków, 100 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 l bulionu, 100 ml przecieru pomidorowego, mąka, olej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
*Przygotowanie: pokrojoną drobno cebulę dusimy na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiełbasę, karkówkę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki. Najpierw do cebuli dodajemy mięso i smażymy przez chwilę. Potem dodajemy paprykę i pieczarki, po czym zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Następnie mieszamy z ogórkami i przecierem pomidorowym i dusimy kilka minut. 2 łyżki zimnej wody mieszamy z mąką i wlewamy do forszmaku. Całość gotujemy przez kolejne 15 minut.