Kulinarne inspiracje
Miąższ rambutanu świetnie smakuje na surowo, po przekrojeniu jedzony łyżeczką. Warto także dodawać go do deserów (na pewno zachwyci nas podany z lodami waniliowymi) czy sałatek owocowych, np. z mango, gruszki, ananasa, miodu i orzechów włoskich, z dodatkiem odrobiny likieru pomarańczowego. Można z niego przyrządzać kompoty, dżemy czy marmolady. Bez wątpienia każdemu zasmakuje koktajl z owoców rambutanu (mogą być z puszki), malin i borówek, zmiksowanych z jogurtem naturalnym oraz odrobiną soku z cytryny, podany z kostkami lodu.
"Chińska śliwka" (szczególnie jej bardziej kwaśne odmiany) wzbogaci też smak potraw z drobiu czy wieprzowiny. Warto go wówczas poddusić. Pasuje również do orientalnych potraw z makaronem. Na wieczornej imprezie sprawdzi się drink zwany "Rambutan kiss". Jak go przyrządzić? Wystarczy zblenderować wódkę, sprite’a (proporcje zależą od naszych preferencji) oraz miąższ z rambutana (może być z puszki).