Rambutan - zalety chińskiej śliwki

Ten egzotyczny owoc przypomina trochę liczi, ale wyróżnia się charakterystycznymi "włosami" porastającymi jego skórkę. W Polsce rambutan to produkt niemal nieznany, choć coraz częściej pojawia się w delikatesach czy supermarketach. Warto poznać go bliżej, ponieważ jest nie tylko smakowitym dodatkiem do deserów czy sałatek, ale także źródłem cennych składników odżywczych.

Obraz

/ 6Egzotyczny, włochaty okaz

Obraz
© 123RF.COM

Ten egzotyczny owoc przypomina trochę liczi, ale wyróżnia się charakterystycznymi "włosami" porastającymi jego skórkę. W Polsce rambutan to produkt niemal nieznany, choć coraz częściej pojawia się w delikatesach czy supermarketach. Warto poznać go bliżej, ponieważ jest nie tylko smakowitym dodatkiem do deserów czy sałatek, ale także źródłem cennych składników odżywczych.

/ 6Skąd pochodzi rambutan?

Obraz
© 123RF.COM

Jest owocem jagodzianu - wiecznie zielonego drzewa z rodziny mydleńcowatych (należy do niej także nasz rodzimy kasztanowiec), które występuje głownie w tropikalnej części Azji: Malezji, Chinach, Indonezji, Tajlandii, Indiach oraz na Filipinach.

Nazwa rambutan pochodzi z języka malajskiego i oznacza "owłosiony", co nawiązuje do charakterystycznego wyglądu niewielkich owoców, przypominających trochę śliwkę (dlatego bywają też nazywane śliwką chińską) lub liczi, których powierzchnię pokrywają liczne, żółto-pomarańczowe włoski. Cienka, skórzasta skórka otacza galaretowaty perłowo-biały miąższ - bardzo aromatyczny i smakowity dodatek do deserów oraz wielu potraw, a także bogate źródło składników odżywczych. Co się w nim kryje?

/ 6Bogaty skład

Obraz
© 123RF.COM

Rambutan to jedna z największych owocowych skarbnic żelaza - niezbędnego regulatora wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie, odpowiadającego za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach, a także wiązanie dwutlenku węgla i przekazywanie go do płuc, skąd jest usuwany. Sprawność tych działań decyduje o naszych możliwościach energetycznych, czyli zarówno sprawności fizycznej, jak i intelektualnej. Niedobór żelaza grozi m.in. rozwojem anemii.

W miąższu egzotycznego owocu kryje się także pokaźna dawka miedzi, nieprzypadkowo zwanej "pierwiastkiem życia", ułatwiającym przyswajanie żelaza, uczestniczącym w syntezie białek, odgrywającym ważną rolę w wytwarzaniu enzymów, pozytywnie wpływającym na pracę mózgu czy serca, a także zwiększającym odporność. Rambutan dostarcza też dużo manganu, mikroelementu niezbędnego do produkcji niektórych hormonów oraz ważnego składnika krwi i kości.

/ 6Prozdrowotne właściwości

Obraz

"Chińska śliwka" jest również bardzo bogatym źródłem kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, chroni go przed atakami drobnoustrojów oraz stanowi silny antyoksydant neutralizujący szkodliwe działanie wolnych rodników, przyspieszających procesy starzenia i rozwój komórek nowotworowych. W rambutanie znajdziemy też kwas galusowy, wykazujący działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Nic dziwnego, że w Azji od wieków zalecano ten owoc osobom cierpiącym m.in. na dolegliwości układu pokarmowego (np. biegunki). Dziś prowadzi się zaawansowane badania dotyczące jego znaczenia w terapii antynowotworowej.

Rambutan jest także bogaty w węglowodany i białka, które zapewniają "zastrzyk energii", pożądany po wysiłku fizycznym czy intensywnym treningu. Dzięki wysokiej zawartości wody owoc znakomicie gasi pragnienie.

/ 6Jak go jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Rambutan uchodzi w Polsce za przysmak bardzo egzotyczny, dlatego nawet kiedy pojawia się w sklepie rzadko sięgamy po ten owoc, ponieważ nie wiemy, co z nim zrobić. Wbrew swojemu groźnemu i kolczastemu wizerunkowi "chińska śliwka" jest bardzo przyjazna dla konsumenta. Wystarczy lekko naciąć nożem skórkę, żeby dostać się do galaretowatego miąższu otaczającego niejadalną pestkę. Pamiętajmy, że rambutan należy do bardzo nietrwałych produktów, dlatego powinniśmy przechowywać go w lodówce i najlepiej zjeść w ciągu 1-2 dni. W sklepach znajdziemy również "zapuszkowane" owce w syropie, które jednak zwykle nie mają tak orzeźwiającego, słodko-kwaśnego aromatu jak świeże.

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Miąższ rambutanu świetnie smakuje na surowo, po przekrojeniu jedzony łyżeczką. Warto także dodawać go do deserów (na pewno zachwyci nas podany z lodami waniliowymi) czy sałatek owocowych, np. z mango, gruszki, ananasa, miodu i orzechów włoskich, z dodatkiem odrobiny likieru pomarańczowego. Można z niego przyrządzać kompoty, dżemy czy marmolady. Bez wątpienia każdemu zasmakuje koktajl z owoców rambutanu (mogą być z puszki), malin i borówek, zmiksowanych z jogurtem naturalnym oraz odrobiną soku z cytryny, podany z kostkami lodu.

"Chińska śliwka" (szczególnie jej bardziej kwaśne odmiany) wzbogaci też smak potraw z drobiu czy wieprzowiny. Warto go wówczas poddusić. Pasuje również do orientalnych potraw z makaronem. Na wieczornej imprezie sprawdzi się drink zwany "Rambutan kiss". Jak go przyrządzić? Wystarczy zblenderować wódkę, sprite’a (proporcje zależą od naszych preferencji) oraz miąższ z rambutana (może być z puszki).

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja