Ciasto z rabarbarem
Składniki: 1 kostka masła (220 g), 5 jajek, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie kisielu cytrynowego, 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego)
, kilka ziarenek z laski wanilii (lub opcjonalnie aromat waniliowy), 2-3 spore łodygi rabarbaru.
Przygotowanie: masło roztopić, wystudzić, a następnie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, kisiel oraz aromat, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i przelać do niej ciasto. Rabarbar umyć, obrać, pokroić, obsypać cukrem i lekko dociskając ułożyć na cieście. Wstawić do nienagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C w piekarniku z termoobiegiem. Ciasto podawać udekorowane lukrem lub cukrem pudrem.