Tarta cytrynowa z rabarbarem
Składniki: 110 g masła, 220 g mąki, 2 żółtka, 60 g cukru pudru. Krem: 3 jajka, 40 g cukru, 100 ml śmietanki 30 proc., 2 łyżki miękkiego masła, 300 g rabarbaru (najlepiej intensywnie czerwonego).
Przygotowanie: mąkę przesiać na blat. Zrobić dołek, do którego wbić żółtka, dodać cukier puder i kawałki zimnego masła. Całość połączyć za pomocą noża lub łopatki - jak najmniej dotykać ciasto dłońmi. Ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć do formy (prostokątnej lub okrągłej). Ponakuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piec 15 minut (bez termoobiegu 180 stopni i 25 minut). Jajka wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem i podgrzać na średnim gazie. Cały czas mieszać różdżką kuchenną. Gdy zacznie gęstnieć, dodać masło. Gotowy krem wylać na ciasto i zapiec przez 15 minut w 150 stopniach C. Rabarbar umyć, obrać i podzielić na kawałki. Wyłożyć na podpieczony spód z kremem i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut.
mp/WP Kuchnia