Góralska kwaśnica
Składniki:
- 750 g kiszonej kapusty,
- 2 garści suszonych grzybów,
- 1/2 kg wędzonych żeberek,
- 10 dag boczku,
- 8 szklanek wody,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalej suszone grzyby wodą i zostaw tak na całą noc, a następnego dnia ugotuj je i pokrój w paseczki. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Żeberka zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i ugotuj. Następnie obierz mięso z żeberek i pokrój w kawałeczki. Boczek pokrój w kosteczkę, usmaż, a na powstałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Teraz do wywaru dodaj kiszoną kapustę, podsmażoną cebulę z boczkiem, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszytko gotuj przez 15 minut, a po tym czasie dodaj wodę z kiszonej kapusty, a na koniec ugotowane grzyby i ziemniaki. Kwaśnicę gotuj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Zupę podawaj z pajdą świeżego chleba.