Pyszny i aromatyczny kapuśniak

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Zawsze smaczny

Obraz
© 123RF.COM

Pyszna, aromatyczna zupa, która posmakuje każdemu. Cudownie rozgrzewa, pomaga walczyć z infekcjami i oczyścić organizm, a wszystko dzięki jej głównemu składnikowi – nieocenionej kiszonej kapuście. Kapuśniak znany jest pod kilkoma nazwami i wariantami smakowymi – nie tylko w Polsce, nasi sąsiedzi także często zajadają się nim. Każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na tę zupę i choć zawsze przygotowują ją według tych samych receptur, to za każdym razem smakuje nieco inaczej (to zapewne za sprawą kapusty). Jednak wszystkie wersje łączy jedno – zawsze smakują wyśmienicie, bo kapuśniak to proste, tanie danie, którego nie da się zepsuć. W ramach cyklu Smaki Polski mamy dla ciebie aż trzy przepisy na kapuśniak i to każdy inny. Który wybierzesz?

/ 5Kapuśniak w polskiej wersji

Obraz
© Shutterstock.com

Kwaśnica, szarpak czy parzybroda – wszystkie te nazwy odnoszą się do jednego dania, kapuśniaku. Góralska kwaśnica jest chyba najbardziej znana spośród wszystkich wariantów kapuścianej zupy. Niezwykle kwaśna, bardzo treściwa i oprócz kiszonej kapusty oraz ziemniaków nie znajdziemy w niej warzyw. Jeśli do kwaśnicy z mięsem dodamy np. marchewkę, wówczas otrzymamy kapuśniak. A czy wiecie, że kwaśnica powstała jako zupa zwalczająca kaca? Natomiast będąc na Pomorzu, możemy zajadać się szarpakiem i parzybrodą. Obie te nazwy odnoszą się do kapuśniaku. Pierwszej użyjemy, kiedy na talerzu pojawiła się zupa z kiszonej kapusty, a drugiej, gdy otrzymamy wywar z kapusty świeżej.

/ 5Góralska kwaśnica

Obraz
© Shutterstock.com
  • 750 g kiszonej kapusty,
  • 2 garści suszonych grzybów,
  • 1/2 kg wędzonych żeberek,
  • 10 dag boczku,
  • 8 szklanek wody,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalej suszone grzyby wodą i zostaw tak na całą noc, a następnego dnia ugotuj je i pokrój w paseczki. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Żeberka zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i ugotuj. Następnie obierz mięso z żeberek i pokrój w kawałeczki. Boczek pokrój w kosteczkę, usmaż, a na powstałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Teraz do wywaru dodaj kiszoną kapustę, podsmażoną cebulę z boczkiem, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszytko gotuj przez 15 minut, a po tym czasie dodaj wodę z kiszonej kapusty, a na koniec ugotowane grzyby i ziemniaki. Kwaśnicę gotuj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Zupę podawaj z pajdą świeżego chleba.

/ 5Szarpak – kapuśniak z kiszonej kapusty

Obraz
© Shutterstock.com
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • biała część pora,
  • natka pietruszki,
  • 40 dag kiszonej kapusty,
  • 30 dag boczku wędzonego,
  • duża cebula,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Ugotuj wywar z włoszczyzny i ziemniaków z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, dodaj poszatkowaną kapustę kiszoną i gotuj wszystko przez 10 minut. W tym czasie na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek oraz cebulę i dodaj wszystko do wywaru. Wszytko razem gotuj jeszcze przez 15 minut na niewielkim ogniu i gotowe.

/ 5Parzybroda – kapuśniak ze świeżej kapusty

Obraz
© Shutterstock.com
  • 1 i 1/2 kg białej kapusty,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 40 dag wędzonego boczku,
  • duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Kapustę umyj, przekrój na osiem części, usuń głąb, włóż do dużego garnka, zalej osolonym wrzątkiem z odrobiną cukru i ugotuj. Po ok. 15-20 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy oraz kminek. Gotuj wszystko, aż ziemniaki staną się miękkie. W tym czasie boczek pokrój w kostkę, a cebulę w piórka i wszystko podsmaż na patelni. Teraz przy pomocy tłuczka ugniataj kapustę, a następnie dodaj cebulę z boczkiem, pogotuj całość przez chwilę i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik