Zawsze smaczny
Pyszna, aromatyczna zupa, która posmakuje każdemu. Cudownie rozgrzewa, pomaga walczyć z infekcjami i oczyścić organizm, a wszystko dzięki jej głównemu składnikowi – nieocenionej kiszonej kapuście. Kapuśniak znany jest pod kilkoma nazwami i wariantami smakowymi – nie tylko w Polsce, nasi sąsiedzi także często zajadają się nim. Każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na tę zupę i choć zawsze przygotowują ją według tych samych receptur, to za każdym razem smakuje nieco inaczej (to zapewne za sprawą kapusty). Jednak wszystkie wersje łączy jedno – zawsze smakują wyśmienicie, bo kapuśniak to proste, tanie danie, którego nie da się zepsuć. W ramach cyklu Smaki Polski mamy dla ciebie aż trzy przepisy na kapuśniak i to każdy inny. Który wybierzesz?
Kapuśniak w polskiej wersji
Kwaśnica, szarpak czy parzybroda – wszystkie te nazwy odnoszą się do jednego dania, kapuśniaku. Góralska kwaśnica jest chyba najbardziej znana spośród wszystkich wariantów kapuścianej zupy. Niezwykle kwaśna, bardzo treściwa i oprócz kiszonej kapusty oraz ziemniaków nie znajdziemy w niej warzyw. Jeśli do kwaśnicy z mięsem dodamy np. marchewkę, wówczas otrzymamy kapuśniak. A czy wiecie, że kwaśnica powstała jako zupa zwalczająca kaca? Natomiast będąc na Pomorzu, możemy zajadać się szarpakiem i parzybrodą. Obie te nazwy odnoszą się do kapuśniaku. Pierwszej użyjemy, kiedy na talerzu pojawiła się zupa z kiszonej kapusty, a drugiej, gdy otrzymamy wywar z kapusty świeżej.
Góralska kwaśnica
- 750 g kiszonej kapusty,
- 2 garści suszonych grzybów,
- 1/2 kg wędzonych żeberek,
- 10 dag boczku,
- 8 szklanek wody,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalej suszone grzyby wodą i zostaw tak na całą noc, a następnego dnia ugotuj je i pokrój w paseczki. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Żeberka zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i ugotuj. Następnie obierz mięso z żeberek i pokrój w kawałeczki. Boczek pokrój w kosteczkę, usmaż, a na powstałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Teraz do wywaru dodaj kiszoną kapustę, podsmażoną cebulę z boczkiem, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszytko gotuj przez 15 minut, a po tym czasie dodaj wodę z kiszonej kapusty, a na koniec ugotowane grzyby i ziemniaki. Kwaśnicę gotuj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Zupę podawaj z pajdą świeżego chleba.
Szarpak – kapuśniak z kiszonej kapusty
- 1/2 kg ziemniaków,
- marchewka,
- pietruszka,
- seler,
- biała część pora,
- natka pietruszki,
- 40 dag kiszonej kapusty,
- 30 dag boczku wędzonego,
- duża cebula,
- liść laurowy,
- ziele angielskie.
Ugotuj wywar z włoszczyzny i ziemniaków z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, dodaj poszatkowaną kapustę kiszoną i gotuj wszystko przez 10 minut. W tym czasie na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek oraz cebulę i dodaj wszystko do wywaru. Wszytko razem gotuj jeszcze przez 15 minut na niewielkim ogniu i gotowe.
Parzybroda – kapuśniak ze świeżej kapusty
- 1 i 1/2 kg białej kapusty,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 40 dag wędzonego boczku,
- duża cebula
- 1/2 łyżeczki kminku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę umyj, przekrój na osiem części, usuń głąb, włóż do dużego garnka, zalej osolonym wrzątkiem z odrobiną cukru i ugotuj. Po ok. 15-20 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy oraz kminek. Gotuj wszystko, aż ziemniaki staną się miękkie. W tym czasie boczek pokrój w kostkę, a cebulę w piórka i wszystko podsmaż na patelni. Teraz przy pomocy tłuczka ugniataj kapustę, a następnie dodaj cebulę z boczkiem, pogotuj całość przez chwilę i gotowe. Smacznego!