WAŻNE
TERAZ

Właściciel psów, które zagryzły 46-latka, zatrzymany

Pyszny i aromatyczny kapuśniak

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Zawsze smaczny

Obraz
© 123RF.COM

Pyszna, aromatyczna zupa, która posmakuje każdemu. Cudownie rozgrzewa, pomaga walczyć z infekcjami i oczyścić organizm, a wszystko dzięki jej głównemu składnikowi – nieocenionej kiszonej kapuście. Kapuśniak znany jest pod kilkoma nazwami i wariantami smakowymi – nie tylko w Polsce, nasi sąsiedzi także często zajadają się nim. Każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na tę zupę i choć zawsze przygotowują ją według tych samych receptur, to za każdym razem smakuje nieco inaczej (to zapewne za sprawą kapusty). Jednak wszystkie wersje łączy jedno – zawsze smakują wyśmienicie, bo kapuśniak to proste, tanie danie, którego nie da się zepsuć. W ramach cyklu Smaki Polski mamy dla ciebie aż trzy przepisy na kapuśniak i to każdy inny. Który wybierzesz?

/ 5Kapuśniak w polskiej wersji

Obraz
© Shutterstock.com

Kwaśnica, szarpak czy parzybroda – wszystkie te nazwy odnoszą się do jednego dania, kapuśniaku. Góralska kwaśnica jest chyba najbardziej znana spośród wszystkich wariantów kapuścianej zupy. Niezwykle kwaśna, bardzo treściwa i oprócz kiszonej kapusty oraz ziemniaków nie znajdziemy w niej warzyw. Jeśli do kwaśnicy z mięsem dodamy np. marchewkę, wówczas otrzymamy kapuśniak. A czy wiecie, że kwaśnica powstała jako zupa zwalczająca kaca? Natomiast będąc na Pomorzu, możemy zajadać się szarpakiem i parzybrodą. Obie te nazwy odnoszą się do kapuśniaku. Pierwszej użyjemy, kiedy na talerzu pojawiła się zupa z kiszonej kapusty, a drugiej, gdy otrzymamy wywar z kapusty świeżej.

/ 5Góralska kwaśnica

Obraz
© Shutterstock.com
  • 750 g kiszonej kapusty,
  • 2 garści suszonych grzybów,
  • 1/2 kg wędzonych żeberek,
  • 10 dag boczku,
  • 8 szklanek wody,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalej suszone grzyby wodą i zostaw tak na całą noc, a następnego dnia ugotuj je i pokrój w paseczki. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Żeberka zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i ugotuj. Następnie obierz mięso z żeberek i pokrój w kawałeczki. Boczek pokrój w kosteczkę, usmaż, a na powstałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Teraz do wywaru dodaj kiszoną kapustę, podsmażoną cebulę z boczkiem, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszytko gotuj przez 15 minut, a po tym czasie dodaj wodę z kiszonej kapusty, a na koniec ugotowane grzyby i ziemniaki. Kwaśnicę gotuj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Zupę podawaj z pajdą świeżego chleba.

/ 5Szarpak – kapuśniak z kiszonej kapusty

Obraz
© Shutterstock.com
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • biała część pora,
  • natka pietruszki,
  • 40 dag kiszonej kapusty,
  • 30 dag boczku wędzonego,
  • duża cebula,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Ugotuj wywar z włoszczyzny i ziemniaków z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, dodaj poszatkowaną kapustę kiszoną i gotuj wszystko przez 10 minut. W tym czasie na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek oraz cebulę i dodaj wszystko do wywaru. Wszytko razem gotuj jeszcze przez 15 minut na niewielkim ogniu i gotowe.

/ 5Parzybroda – kapuśniak ze świeżej kapusty

Obraz
© Shutterstock.com
  • 1 i 1/2 kg białej kapusty,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 40 dag wędzonego boczku,
  • duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Kapustę umyj, przekrój na osiem części, usuń głąb, włóż do dużego garnka, zalej osolonym wrzątkiem z odrobiną cukru i ugotuj. Po ok. 15-20 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy oraz kminek. Gotuj wszystko, aż ziemniaki staną się miękkie. W tym czasie boczek pokrój w kostkę, a cebulę w piórka i wszystko podsmaż na patelni. Teraz przy pomocy tłuczka ugniataj kapustę, a następnie dodaj cebulę z boczkiem, pogotuj całość przez chwilę i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów