Pyszny i aromatyczny kapuśniak

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Zawsze smaczny

Obraz
© 123RF.COM

Pyszna, aromatyczna zupa, która posmakuje każdemu. Cudownie rozgrzewa, pomaga walczyć z infekcjami i oczyścić organizm, a wszystko dzięki jej głównemu składnikowi – nieocenionej kiszonej kapuście. Kapuśniak znany jest pod kilkoma nazwami i wariantami smakowymi – nie tylko w Polsce, nasi sąsiedzi także często zajadają się nim. Każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na tę zupę i choć zawsze przygotowują ją według tych samych receptur, to za każdym razem smakuje nieco inaczej (to zapewne za sprawą kapusty). Jednak wszystkie wersje łączy jedno – zawsze smakują wyśmienicie, bo kapuśniak to proste, tanie danie, którego nie da się zepsuć. W ramach cyklu Smaki Polski mamy dla ciebie aż trzy przepisy na kapuśniak i to każdy inny. Który wybierzesz?

/ 5Kapuśniak w polskiej wersji

Obraz
© Shutterstock.com

Kwaśnica, szarpak czy parzybroda – wszystkie te nazwy odnoszą się do jednego dania, kapuśniaku. Góralska kwaśnica jest chyba najbardziej znana spośród wszystkich wariantów kapuścianej zupy. Niezwykle kwaśna, bardzo treściwa i oprócz kiszonej kapusty oraz ziemniaków nie znajdziemy w niej warzyw. Jeśli do kwaśnicy z mięsem dodamy np. marchewkę, wówczas otrzymamy kapuśniak. A czy wiecie, że kwaśnica powstała jako zupa zwalczająca kaca? Natomiast będąc na Pomorzu, możemy zajadać się szarpakiem i parzybrodą. Obie te nazwy odnoszą się do kapuśniaku. Pierwszej użyjemy, kiedy na talerzu pojawiła się zupa z kiszonej kapusty, a drugiej, gdy otrzymamy wywar z kapusty świeżej.

/ 5Góralska kwaśnica

Obraz
© Shutterstock.com
  • 750 g kiszonej kapusty,
  • 2 garści suszonych grzybów,
  • 1/2 kg wędzonych żeberek,
  • 10 dag boczku,
  • 8 szklanek wody,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalej suszone grzyby wodą i zostaw tak na całą noc, a następnego dnia ugotuj je i pokrój w paseczki. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Żeberka zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i ugotuj. Następnie obierz mięso z żeberek i pokrój w kawałeczki. Boczek pokrój w kosteczkę, usmaż, a na powstałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Teraz do wywaru dodaj kiszoną kapustę, podsmażoną cebulę z boczkiem, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszytko gotuj przez 15 minut, a po tym czasie dodaj wodę z kiszonej kapusty, a na koniec ugotowane grzyby i ziemniaki. Kwaśnicę gotuj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Zupę podawaj z pajdą świeżego chleba.

/ 5Szarpak – kapuśniak z kiszonej kapusty

Obraz
© Shutterstock.com
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • biała część pora,
  • natka pietruszki,
  • 40 dag kiszonej kapusty,
  • 30 dag boczku wędzonego,
  • duża cebula,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Ugotuj wywar z włoszczyzny i ziemniaków z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, dodaj poszatkowaną kapustę kiszoną i gotuj wszystko przez 10 minut. W tym czasie na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek oraz cebulę i dodaj wszystko do wywaru. Wszytko razem gotuj jeszcze przez 15 minut na niewielkim ogniu i gotowe.

/ 5Parzybroda – kapuśniak ze świeżej kapusty

Obraz
© Shutterstock.com
  • 1 i 1/2 kg białej kapusty,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 40 dag wędzonego boczku,
  • duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Kapustę umyj, przekrój na osiem części, usuń głąb, włóż do dużego garnka, zalej osolonym wrzątkiem z odrobiną cukru i ugotuj. Po ok. 15-20 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy oraz kminek. Gotuj wszystko, aż ziemniaki staną się miękkie. W tym czasie boczek pokrój w kostkę, a cebulę w piórka i wszystko podsmaż na patelni. Teraz przy pomocy tłuczka ugniataj kapustę, a następnie dodaj cebulę z boczkiem, pogotuj całość przez chwilę i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki