Jagody acai
Jagody acai z wyglądu są bardzo podobne do czarnej porzeczki, czarnych jagód albo ciemnych winogron. Stanowią niezwykle bogate źródło przeciwutleniaczy, które chronią nas przed atakiem wolnych rodników, zabezpieczając nasz organizm przez przedwczesnym starzeniem i rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Wśród przeciwutleniaczy na szczególną uwagę zasługują antocyjany, które wykazują wszechstronny wpływ na zdrowie: działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Pod tym względem owoce te mają trzydziestokrotnie silniejsze działanie od czerwonych winogron. Acai są także najbogatszym źródłem kwasu elagowego, który niszczy komórki rakowe i wzmacnia odporność organizmu. W Polsce nie kupimy świeżych jagód acai, ale dostępne sproszkowane liofilizowane owoce acai albo sok z tych jagód warto dodawać do koktajli, jogurtów, zupy mlecznej, owsianki, naleśników itp. W sprzedaży są też gotowe smoothie czy mrożony mus z acai, często wzbogacone syropem z guarany. Może być on dodatkiem do deserów czy mięs.