Purpurowe smakołyki pełne zdrowie

Jagody acai, porzeczka, aronia, jagoda kamczacka i owoce bzu czarnego to jedne z najbogatszych źródeł antyoksydantów - zawierają one o połowę więcej antyoksydantów niż inne jagody. Dieta zawierająca te owoce pomoże ochronić organizm przed chorobami przewlekłymi, np. chorobami krążenia i rakiem, oraz spowolni procesy starzenia się. Purpurowe jagody to znakomite źródło witamin A i C, które ważne są dla układu odpornościowego. Oto charakterystyka poszczególnych produktów i podpowiedzi, jak użyć ich w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Te owoce mają moc

Obraz
© 123RF.COM

Jagody acai, porzeczka, aronia, jagoda kamczacka i owoce bzu czarnego to jedne z najbogatszych źródeł antyoksydantów - zawierają one o połowę więcej antyoksydantów niż inne jagody. Dieta zawierająca te owoce pomoże ochronić organizm przed chorobami przewlekłymi, np. chorobami krążenia i rakiem, oraz spowolni procesy starzenia się. Purpurowe jagody to znakomite źródło witamin A i C, które ważne są dla układu odpornościowego. Oto charakterystyka poszczególnych produktów i podpowiedzi, jak użyć ich w kuchni.

/ 6Jagody acai

Obraz
© 123RF.COM

Jagody acai z wyglądu są bardzo podobne do czarnej porzeczki, czarnych jagód albo ciemnych winogron. Stanowią niezwykle bogate źródło przeciwutleniaczy, które chronią nas przed atakiem wolnych rodników, zabezpieczając nasz organizm przez przedwczesnym starzeniem i rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Wśród przeciwutleniaczy na szczególną uwagę zasługują antocyjany, które wykazują wszechstronny wpływ na zdrowie: działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Pod tym względem owoce te mają trzydziestokrotnie silniejsze działanie od czerwonych winogron. Acai są także najbogatszym źródłem kwasu elagowego, który niszczy komórki rakowe i wzmacnia odporność organizmu. W Polsce nie kupimy świeżych jagód acai, ale dostępne sproszkowane liofilizowane owoce acai albo sok z tych jagód warto dodawać do koktajli, jogurtów, zupy mlecznej, owsianki, naleśników itp. W sprzedaży są też gotowe smoothie czy mrożony mus z acai, często wzbogacone syropem z guarany. Może być on dodatkiem do deserów czy mięs.

/ 6Czarna porzeczka

Obraz
© 123RF.COM

Ma działanie moczopędne, napotne i przeciwzapalne. Już nasi przodkowie leczyli tymi owocami choroby dróg moczowych i pęcherza moczowego, problemy jelitowe oraz wzmacniali odporność.

Jest świetnym wsparciem kuracji w schorzeniach wątroby i nerek. Ze względu na bogactwo bakteriobójczych fitoncydów hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego zaleca się picie soku z tych owoców w czasie grypy i innych infekcji wirusowych oraz stanach zapalnych jamy ustnej. Napój sprawdzi się także po terapii antybiotykowej, gdy organizm jest wyjałowiony. Korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi. Zawarte w niej olejki eteryczne pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych, dlatego owoce powinny znaleźć się w jadłospisie osób w podeszłym wieku. Bogactwo cynku w komplecie z siarką łagodzi zmiany trądzikowe, wzmacnia też włosy i paznokcie.

Co ciekawe, lecznicze właściwości mają nie tylko owoce, ale i liście czarnej porzeczki. Przygotowane z nich wyciągi działają przeciwzapalnie, poprawiają krążenie i czynność serca oraz zmniejszają obrzęki.

/ 6Jagoda kamczacka

Obraz
© 123RF.COM

Są soczyste i smaczne; mają słodko-kwaśny smak z wyczuwalną goryczką. Trochę przypominają w smaku naszą leśną jagodę. A przy tym są bardzo zdrowe i odznaczają się wysokimi wartościami odżywczymi. Cenne związki, które w niej występują, to przede wszystkim witamina A i C. Ta pierwsza odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a także za dobry wzrok, mocne włosy i paznokcie. Wspiera działanie hormonu wzrostu, ma wpływ na gospodarkę hormonalną, obniża wysoki cholesterol. Natomiast witamina C (kwas askorbinowy), która również jest organizmowi niezbędna, wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na urodę i szczelność naczyń krwionośnych, jest też silnym przeciwutleniaczem.

Owoce te wykorzystywane są przede wszystkim do przyrządzania deserów. Najlepiej smakują na słodko. Można też przerabiać je na dżemy, konfitury, tzw. frużeliny, soki, wina lub nalewki. Można ją mrozić i suszyć.

/ 6Aronia

Obraz
© 123RF.COM

W owocach aronii najwięcej jest procyjanidów - tanin.Mają silne działanie ściągające, dlatego mogą być stosowane przeciw obrzękom oraz krwawieniu w przypadku drobnych skaleczeń. Skuteczne są również w leczeniu biegunki, zatruć pokarmowych oraz choroby wrzodowej, ale należy pamiętać, że w dużych ilościach drażnią przewód pokarmowy, a ich metabolizm jest toksyczny dla wątroby. 25 proc. wszystkich polifenoli aronii stanowią antocyjany - to one wpływają na barwę owoców, a ich stężenie jest tak duże, że nawet dwudziestokrotnie rozcieńczony sok nadal ma niebieskoróżową barwę. Antocyjany uwalniają tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, hamują także zlepianie się płytek krwi, czyli tworzenie blaszek miażdżycowych. Ponadto obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów oraz wpływają na obniżenie ciśnienia krwi poprzez regulację poziomu hormonu angiotensyny. Są więc szczególnie polecane osobom z chorobą wieńcową, miażdżycą czy nadciśnieniem. Korzystnie działają również na poziom glukozy i insuliny.
Udowodniona jest również skuteczność aronii w profilaktyce raka jelita grubego, a być może również raka piersi. Owoce zmniejszają także skutki uboczne terapii przeciwnowotworowych. Obecność litu działa uspokajająco i antydepresyjnie.

/ 6Owoce czarnego bzu

Obraz
© 123RF.COM

Owoce te zawierają bowiem antocyjany, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, potas, wapń, magnez, sód, fosfor i witaminy (szczególnie A, C, B1, B2). Substancje te sprawiają, że owoce czarnego bzu łagodzą ból i stany zapalne, obniżają gorączkę, zmniejszają objawy przeziębienia, usuwają zmęczenie, oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, a przede wszystkim zwalczają wolne rodniki, czyli działają przeciwnowotworowo. Słowem - prawdziwa bomba prozdrowotna. Można przygotować z nich sok, dżem, galaretkę, wino i nalewkę.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja