Purpurowe smakołyki pełne zdrowie
Jagody acai, porzeczka, aronia, jagoda kamczacka i owoce bzu czarnego to jedne z najbogatszych źródeł antyoksydantów - zawierają one o połowę więcej antyoksydantów niż inne jagody. Dieta zawierająca te owoce pomoże ochronić organizm przed chorobami przewlekłymi, np. chorobami krążenia i rakiem, oraz spowolni procesy starzenia się. Purpurowe jagody to znakomite źródło witamin A i C, które ważne są dla układu odpornościowego. Oto charakterystyka poszczególnych produktów i podpowiedzi, jak użyć ich w kuchni.
Te owoce mają moc
Jagody acai, porzeczka, aronia, jagoda kamczacka i owoce bzu czarnego to jedne z najbogatszych źródeł antyoksydantów - zawierają one o połowę więcej antyoksydantów niż inne jagody. Dieta zawierająca te owoce pomoże ochronić organizm przed chorobami przewlekłymi, np. chorobami krążenia i rakiem, oraz spowolni procesy starzenia się. Purpurowe jagody to znakomite źródło witamin A i C, które ważne są dla układu odpornościowego. Oto charakterystyka poszczególnych produktów i podpowiedzi, jak użyć ich w kuchni.
Jagody acai
Jagody acai z wyglądu są bardzo podobne do czarnej porzeczki, czarnych jagód albo ciemnych winogron. Stanowią niezwykle bogate źródło przeciwutleniaczy, które chronią nas przed atakiem wolnych rodników, zabezpieczając nasz organizm przez przedwczesnym starzeniem i rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Wśród przeciwutleniaczy na szczególną uwagę zasługują antocyjany, które wykazują wszechstronny wpływ na zdrowie: działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Pod tym względem owoce te mają trzydziestokrotnie silniejsze działanie od czerwonych winogron. Acai są także najbogatszym źródłem kwasu elagowego, który niszczy komórki rakowe i wzmacnia odporność organizmu. W Polsce nie kupimy świeżych jagód acai, ale dostępne sproszkowane liofilizowane owoce acai albo sok z tych jagód warto dodawać do koktajli, jogurtów, zupy mlecznej, owsianki, naleśników itp. W sprzedaży są też gotowe smoothie czy mrożony mus z acai, często wzbogacone syropem z guarany. Może być on dodatkiem do deserów czy mięs.
Czarna porzeczka
Ma działanie moczopędne, napotne i przeciwzapalne. Już nasi przodkowie leczyli tymi owocami choroby dróg moczowych i pęcherza moczowego, problemy jelitowe oraz wzmacniali odporność.
Jest świetnym wsparciem kuracji w schorzeniach wątroby i nerek. Ze względu na bogactwo bakteriobójczych fitoncydów hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego zaleca się picie soku z tych owoców w czasie grypy i innych infekcji wirusowych oraz stanach zapalnych jamy ustnej. Napój sprawdzi się także po terapii antybiotykowej, gdy organizm jest wyjałowiony. Korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi. Zawarte w niej olejki eteryczne pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych, dlatego owoce powinny znaleźć się w jadłospisie osób w podeszłym wieku. Bogactwo cynku w komplecie z siarką łagodzi zmiany trądzikowe, wzmacnia też włosy i paznokcie.
Co ciekawe, lecznicze właściwości mają nie tylko owoce, ale i liście czarnej porzeczki. Przygotowane z nich wyciągi działają przeciwzapalnie, poprawiają krążenie i czynność serca oraz zmniejszają obrzęki.
Jagoda kamczacka
Są soczyste i smaczne; mają słodko-kwaśny smak z wyczuwalną goryczką. Trochę przypominają w smaku naszą leśną jagodę. A przy tym są bardzo zdrowe i odznaczają się wysokimi wartościami odżywczymi. Cenne związki, które w niej występują, to przede wszystkim witamina A i C. Ta pierwsza odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a także za dobry wzrok, mocne włosy i paznokcie. Wspiera działanie hormonu wzrostu, ma wpływ na gospodarkę hormonalną, obniża wysoki cholesterol. Natomiast witamina C (kwas askorbinowy), która również jest organizmowi niezbędna, wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na urodę i szczelność naczyń krwionośnych, jest też silnym przeciwutleniaczem.
Owoce te wykorzystywane są przede wszystkim do przyrządzania deserów. Najlepiej smakują na słodko. Można też przerabiać je na dżemy, konfitury, tzw. frużeliny, soki, wina lub nalewki. Można ją mrozić i suszyć.
Aronia
W owocach aronii najwięcej jest procyjanidów - tanin.Mają silne działanie ściągające, dlatego mogą być stosowane przeciw obrzękom oraz krwawieniu w przypadku drobnych skaleczeń. Skuteczne są również w leczeniu biegunki, zatruć pokarmowych oraz choroby wrzodowej, ale należy pamiętać, że w dużych ilościach drażnią przewód pokarmowy, a ich metabolizm jest toksyczny dla wątroby. 25 proc. wszystkich polifenoli aronii stanowią antocyjany - to one wpływają na barwę owoców, a ich stężenie jest tak duże, że nawet dwudziestokrotnie rozcieńczony sok nadal ma niebieskoróżową barwę. Antocyjany uwalniają tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, hamują także zlepianie się płytek krwi, czyli tworzenie blaszek miażdżycowych. Ponadto obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów oraz wpływają na obniżenie ciśnienia krwi poprzez regulację poziomu hormonu angiotensyny. Są więc szczególnie polecane osobom z chorobą wieńcową, miażdżycą czy nadciśnieniem. Korzystnie działają również na poziom glukozy i insuliny.
Udowodniona jest również skuteczność aronii w profilaktyce raka jelita grubego, a być może również raka piersi. Owoce zmniejszają także skutki uboczne terapii przeciwnowotworowych. Obecność litu działa uspokajająco i antydepresyjnie.
Owoce czarnego bzu
Owoce te zawierają bowiem antocyjany, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, potas, wapń, magnez, sód, fosfor i witaminy (szczególnie A, C, B1, B2). Substancje te sprawiają, że owoce czarnego bzu łagodzą ból i stany zapalne, obniżają gorączkę, zmniejszają objawy przeziębienia, usuwają zmęczenie, oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, a przede wszystkim zwalczają wolne rodniki, czyli działają przeciwnowotworowo. Słowem - prawdziwa bomba prozdrowotna. Można przygotować z nich sok, dżem, galaretkę, wino i nalewkę.
mp/WP Kuchnia