Purée ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i masłem
Zacznijmy od klasyki – purée z ziemniaków, ale kiedy dodasz do niego smakowite dodatki: czosnek, szałwię i masło, stworzysz coś zupełnie nowego.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków,
- 7 łyżek masła,
- 2 łyżki posiekanych drobno listków szałwii,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- szklanka słodkiej śmietanki.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz, znowu umyj i włóż do garnka z wodą. Tak przygotowanie gotuj na dużym ogniu – doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i poczekaj, aż staną się miękkie. Kiedy będą już gotowe, odcedź je i pozostaw w garnku pod przykryciem. Teraz na patelni rozpuść masło, a kiedy zacznie się pienić i zbrązowieje, zdejmij je z ognia i dodaj poszatkowane listki szałwii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj wszytsko i dodaj do ziemniaków. Doprw całość solą oraz pieprzem, dodaj śmietankę i utłucz tłuczkiem lub zmiksuj przy pomocy blendera. Ma powstać gładki puch. Kiedy purée ma już odpowiednią konsystencję, udekoruj je listkami szałwii i podaj z ulubionymi dodatkami – mięsem lub warzywami.