Anyż gwiazdkowy
Zwykle stosujemy go do świątecznych wypieków, np. pierniczków, tart jabłkowych, keksów. Anyż gwiazdkowy wspaniale podkręca też smak dań wytrawnych, np. zup i pieczeni. Niektórzy używają gwiazdek anyżu do kompotu z suszu. Te dekoracyjne gwiazdki mają niezwykły korzenno-słodkawy smak. Można je kupić również w wersji zmielonej. Anyż wspaniale komponuje się z innymi przyprawami korzennymi, np. szafranem, pieprzem i cynamonem. Ta przyprawa ma także wiele właściwości leczniczych. Pobudza trawienie oraz działa rozkurczowo.
*Jak przechowywać? * Nasiona anyżu dość szybko tracą smak. Aby dłużej cieszyły nas zapachem, warto kupować je w całości, a wedle potrzeb rozgniatać w moździerzu lub mielić. Trzeba je chronić przed światłem i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.