Przyprawy korzenne, które wzmacniają smak dań
Źle przechowywane tracą smak i właściwości. Co warto wiedzieć o przyprawach korzennych
Aromatyczne i zdrowe
Przed świętami ich zapach częściej roznosi się po naszym domu. Używamy ich do wypieku ciast i ciasteczek, doprawiamy uroczyste pieczenie. Dzięki nim potrawy zyskują całkiem nowy smak. Warto wiedzieć, jakie są najcenniejsze właściwości przypraw korzennych i co robić, by na dłużej zachowały intensywny zapach.
Szafran
To prawdziwy rarytas wśród przypraw. Sporo kosztuje, ale miłośnicy gotowania nie wyobrażają sobie bez niego niektórych potraw. Wystarczy nałożyć minimalną ilość szafranu na czubek noża i dodać do potrawki z jagnięciny, gulaszu czy bulionu, by całkowicie zmienić ich smak i kolor. Szafran można dodawać do chleba i ciast, by miały bardziej apetyczny, żółtawy kolor.
Jak przechowywać? Szafran można zawinąć w folię aluminiową i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Szafran w nitkach można przed dodaniem do potrawy rozpuścić w małej ilości alkoholu lub mleka.
Kardamon
Ten oryginalny składnik, bez którego nie istnieje kuchnia azjatycka, ma ostry, korzenny smak i bardzo intensywnie pachnie. Kardamonem można doprawiać dania orientalne, ale nie tylko. Świetnie też nadaje się do naszych rodzimych specjałów, np. pasztetu, deserów. Dodany do kawy lub herbaty wspaniale rozgrzewa. Warto przyprawiać nim potrawy, bo ma dużo prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim pobudza trawienie i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Jest również uważany za skuteczny afrodyzjak.
Jak przechowywać? Ziarenka kardamonu najlepiej kupować w całości i przechowywać w małych torebkach. Aby wydobyć z kardamonu jeszcze więcej cytrynowego aromatu, warto uprażyć go na suchej patelni, a dopiero potem zmielić i dodać do potrawy.
Anyż gwiazdkowy
Zwykle stosujemy go do świątecznych wypieków, np. pierniczków, tart jabłkowych, keksów. Anyż gwiazdkowy wspaniale podkręca też smak dań wytrawnych, np. zup i pieczeni. Niektórzy używają gwiazdek anyżu do kompotu z suszu. Te dekoracyjne gwiazdki mają niezwykły korzenno-słodkawy smak. Można je kupić również w wersji zmielonej. Anyż wspaniale komponuje się z innymi przyprawami korzennymi, np. szafranem, pieprzem i cynamonem. Ta przyprawa ma także wiele właściwości leczniczych. Pobudza trawienie oraz działa rozkurczowo.
*Jak przechowywać? * Nasiona anyżu dość szybko tracą smak. Aby dłużej cieszyły nas zapachem, warto kupować je w całości, a wedle potrzeb rozgniatać w moździerzu lub mielić. Trzeba je chronić przed światłem i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Gałka muszkatołowa
W medycynie ludowej była stosowana jako lek na reumatyzm, zapalenie oskrzeli, a nawet wzdęcia. Przyprawa ma słodkawo-orzechowy smak. Dodaje się ją do zup, pieczonych warzyw, a także sosów, np. popularnego beszamelu. W kuchni można ją stosować także do deserów. Podkręca smak puddingów, budyni i kremów.
*Jak przechowywać? * Zwykle kupujemy ją w wersji sproszkowanej, a to duży błąd. Gałka muszkatołowa ma dużo intensywniejszy smak prosto po zmieleniu. Można ja również ścierać na tarce o małych oczkach. Wystarczy szczypta, by podkreślić charakter naszego dania.
Goździki
Niezastąpione do grzanego piwa lub wina, sosów i mięsnych pieczeni, np. z dziczyzny. Można dodawać je do świątecznych wypieków lub wigilijnych dań. Sproszkowane goździki świetnie nadają się do przyprawiania pasztetów, zup i bigosu. Ta przyprawa ma lekko gorzkawy smak, więc trzeba stosować ją z umiarem. Mogą bowiem nie tylko poprawić, ale tez skutecznie zepsuć naszego dania. Goździki poprawiają trawienie i leczą niestrawność.
*Jak przechowywać? * Goździkom szkodzi głównie wilgoć. Najlepiej przechowywać je w suchym miejscu w osobnym, zamkniętym pojemniczku. Dobrze, by miejsce na przyprawy nie znajdowało się bezpośrednio przy kuchence. Para, która wytwarza się podczas gotowania może sprawić, że szybciej stracą swoje walory smakowe i zapachowe.