Dżem grejpfrutowo-pomarańczowy
Składniki: 350 g różowych grejpfrutów (dokładnie sparzonych), 1 pomarańcza, 700 g cukru, 1 pomarańcza, 3 i 1/3 szklanki wody.
Przygotowanie: z owoców wyciskamy sok, "wywijamy je" na lewą stronę i zbieramy ze ścianek miąższ, bez białych części tj. albedo. Dodajemy do soku i odstawiamy na kilka godzin. W kolejnym kroku miąższ zagotowujemy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez ok. 2 godziny, a następnie przelewamy przez gazę lub drobne sito, dokładnie odciskamy. Dosładzamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Co ważne - masa powinna mieć temperaturę ok. 105 stopni. To znak, że jest gotowa do przełożenia do wyparzonych słoików. Jeśli dżem wykorzystamy w najbliższych dniach, wystarczy zakręcić i odstawić chłodne miejsce. Jeśli nie, należy słoiki wypasteryzować.
TRIK NA GREJPFRUTY - soczyste rozpoznamy po tym, że po wzięciu do ręki powinny wydawać się cięższe niż wskazywałyby ich rozmiary.