Surówka z kapusty i mandarynek do słoików
Składniki: pół małej główki czerwonej kapusty, 2 mandarynki, 1 mała szalotka, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu jabłkowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka musztardy Dijon.
Przygotowanie: kapustę szatkujemy, szalotkę drobno siekamy. W szklance łączymy oliwę, musztardę, miód i ocet, a następnie takim dressingiem polewamy kapustę i odstawiamy na ok. godzinę, aby smaki przegryzły się. Żurawinę sparzamy wrzątkiem, odcedzamy. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Łączymy kapustę z dodatkami. Podajemy od razu lub przechowujemy do tygodnia w słoikach w chłodnym miejscu.
TRIK NA MANDARYNKI: jeśli wyczujemy puste miejsce między skórką a cząstkami to sygnał, że miąższ jest wysuszony i zwyczajnie niesmaczny. W dalszej części artykułu znajdziecie 5 prostych przepisów na cytrusowe przetwory.
Zobacz także wideo: